O-STA

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko se je začel poletni tabor prilagojen otrokom z Aspergerjevim sindromom

Letos poletni tabor za učence z Aspergerjevim sindromom na FE UL poteka od 26. do 29. junija
Na taboru bodo otroci na enostaven način pokukali v svet elektronike

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko letos že drugič poteka prav poseben poletni tabor, namenjen in prilagojen učencem z diagnozo Aspergerjev sindrom. Na taboru, ki se začenja danes in traja do petka, 29. junija 2018, bodo udeleženci pogledali v svet elektronike in spoznali vse od senzorjev, drugih elektronskih elementov pa do mikroprocesorjev. Poletni tabor fakulteta organizira v sodelovanju s Svetovalnico za avtizem, Kariernimi centri Univerze v Ljubljani in Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Poletni tabor pa podpirajo tudi podjetja Ardis, AX elektronika, Knauf Insulation, Triada, Beckhoff, Etris, Tiskana vezja Luznar, Cosylab in zavod Arnes.

Izdelali bodo elektronsko napravo in sprogramirali spletno stran

Na letošnjem taboru se bodo otroci lotili načrtovanja, izdelave in programiranja preproste elektronske naprave, ki bo s senzorji zajemala okoljske parametre sobe (temperatura, vlaga in osvetlitev), obdelala rezultate in jih pošiljala na svetovni splet. V ta namen bodo sprogramirali tudi sodobno spletno stran, ki bo podatke prikazovala in bodo tako ves čas na dosegu roke. Preizkusili bodo tudi vezje in izmerili njegove lastnosti. Na koncu bodo udeleženci domov odnesli svojo prvo na splet povezano elektronsko napravo s solarnim USB polnilcem. Obiskali pa bodo tudi zavod Arnes in podjetje Cosylab. Poleg strokovne plati je tabor dober tudi s socialnega vidika, saj imajo otroci vso podporo in razumevanje, ki jim zagotavljata osnovni občutek varnosti, saj se počutijo sprejete. Ravno takšno okolje pa je pogoj, da so lahko otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom uspešni.

Otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom pogosto postanejo uspešni inženirji

Microsoft ZDA je že leta 2015 začel v svoje delovne procese vključevati avtiste. Ugotovili so, da se najbolje znajdejo ravno v inženirskih poklicih - kot inženirji programske opreme, strojne opreme, podatkovni analitiki in znanstveniki, laboratorijski inženirji, gradbeni inženirji. V Sloveniji otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom še niso dobili ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačnem nivoju od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Zato tudi starši, katerih otroci so tabor, prilagojen za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom, obiskovali lani, vidijo tabor kot odlično priložnost, da se lahko otroci poglobijo v področje, ki jih zanima, pokažejo svoje znanje, se hkrati naučijo nekaj novega in morda najdejo celo svoj bodoči poklic. Dr. Marko Jankovec s Fakultete za elektrotehniko UL, ki je na lanskem taboru med drugim vodil tudi delavnico za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom opaža, da so ti otroci pogosto bolj navdušeni nad tehniko in tudi bolj motivirani. Na določeno nalogo so lahko osredotočeni dlje časa, zato se v primerjavi z otroki brez motnje tudi bolje izkažejo.