O-STA

Mednarodni dan mladih 2018

Ljubljana, 10. avgust 2018 - Mladinski svet Slovenije je v petek, 10. 08. ob 10:08, ob Mednarodnem dnevu mladih organiziral igranje igre 'Kače in lestve' in s tem opozoril na težave, ki se pojavljajo ob osamosvajanju mladih.

Mladinski svet Slovenije (v nadaljevanju MSS), krovno združenje mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalnem nivoju in reprezentativna organizacija za zagovarjanje interesov mladih v Republiki Sloveniji, je ob Mednarodnem dnevu mladih (12. 08.) opozoril na težave, ki se pojavljajo ob osamosvajanju mladih. Stanovanjska problematika, neredne oblike zaposlitve, kreditni krč, izgorelost ... so vse prepreke, ki danes otežujejo mladim osamosvajanje.

Za bolj grafično uprizoritev problemov ob osamosvajanju, je MSS ob Mednarodnem dnevu mladih organiziral igranje igre 'Kače in lestve' v naravni velikosti in ob tem predstavil statistike, ki kažejo zakaj se mladi danes osamosvojijo kasneje kot prejšnje generacije. Mladi smo danes še vedno med najbolj nezaželenimi iskalci stanovanj, nadpovprečno veliko slovenskih mladih (glede na njihove evropske vrstnike) živi pri starših ali pa ima prekarno obliko zaposlitve.

Tin Kampl, predsednik MSS je na dogodku povedal: ''Mladi smo velikokrat samo figure na igralni površini, kjer nas lokalni, državi in evropski odločevalci premikajo sem in tja. Mladi smo pahnjeni v igre lakote, kjer drug z drugim tekmujemo za kratkotrajne zaposlitve in precenjena stanovanja. Razumeli smo, da smo morali vsi v duhu solidarnosti nositi bremena gospodarske krize, ne moremo pa razumeti, zakaj smo danes mladi izključeni iz žetve sadov gospodarskega preboja.''

Letošnji Mednarodni dan mladih, smo na MSS organizirali v sklopu kampanje Partycipiraj, s katero smo na MSS v času volilne kampanje za državnozborske volitve in sestavljanju koalicijske pogodbe opozarjali na položaj mladih in nujnost ukrepov, ki bodo položaj mladih izboljšali.

Pri obeležitvi Mednarodnega dne mladih 2018 sta se MSS-ju pridružila tudi Zavod Mobin z Evropsko mladinsko kartico in Zavod Nefiks, ki v sodelovanju z UKOM-om organizira projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije so si namreč izbrali Stand - up. Le tega vidijo kot način, kako zelo resno temo prekarnega dela mladim predstaviti veliko bolj sproščeno.

Za vprašanja ali pojasnila nas kontaktirajte na pr@mss.si ali 040 797 994 (Klemen).

Mladinski svet Slovenije