O-STA

Veleposlanik Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji na obisku v Velenju

Velenjsko Gorenje s Hisense v dobrih rokah

Velenje, 30. avgust 2018 - V sredo, 28. avgusta, je župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič v mestni hiši sprejel veleposlanika Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji nj. eksc. Ye Hao s soprogo. Srečanja sta se udeležila tudi predsednik Uprave Skupine Gorenje Franjo Bobinac in podpredsednik uprave družbe Gorenje dr. Lan Lin, ki je hkrati tudi izvršni podpredsednik Skupine Hisense.

Na uradnem sprejemu je Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje, uvodoma izrekel dobrodošlico v Velenju nj. eksc. veleposlaniku Ljudske Republike Kitajske Ye Hao, ki je Velenje prvič uradno obiskal. Veleposlanika smo v Velenje povabili na pogovor o njihovem stališču glede nadaljnjega razvoja za Velenje in Slovenijo izredno pomembne gospodarske družbe Gorenje. Kot je znano, je kitajska družba Hisense v začetku avgusta prevzela več kot 95 % Gorenja. Župan je gostom povedal, da smo z Gorenjem več desetletij skupaj razvijali naše mesto, ki prihodnje leto slavi 60 let, in da bomo tudi v prihodnje pozorno spremljali ukrepe naših gospodarskih subjektov. Od njih pričakujemo uspešno poslovanje in družbeno odgovorno ravnanje. S skupnimi močmi si v Velenju prizadevamo za čim več delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.

Na sprejemu je predsednik uprave Skupine Gorenje Franjo Bobinac pojasnil, da je v procese Gorenja že vključenih 30 strokovnjakov iz Hisense in da je povsem odveč bojazen o morebitnih odpuščanjih, saj jih ne bo, prav tako pa tudi sam proces prevzema poteka dobro oz. nad pričakovanji. Predsednik uprave družbe Gorenje, ki je od konca avgusta dalje tudi podpredsednik za marketing v družbi Hisense International, je povedal, da bo glavni del proizvodnje ostal v Velenju in da se bo tudi povečal, saj ima Hisense v načrtu tudi izgradnjo nove tovarne v Velenju, ki bo prinesla več sto dodatnih delovnih mest in bo na začetku zagotavljala proizvodnjo enega milijona televizorjev letno. Bobinac je še povedal, da so z novimi člani uprave Gorenja hitro prepoznali skupne poglede na nadaljnji razvoj družbe in da bodo sinergijo združevanja uresničevali na več področjih. Predsednik uprave je prepričan v konstantno in stabilno rast družbe Gorenje, ki še vedno kaže veliko potenciala na področju razvoja kadrov.

Dr. Lan Lin, podpredsednik Uprave družbe Gorenje in izvršni podpredsednik Skupine Hisense, je na sprejemu povedal, da je sam proces združevanja potekal zelo dobro in hitro. Izpostavil je kooperativno sodelovanje in zagotovil, da so družba Gorenje in zaposleni v dobrih rokah in da bo tako tudi ostalo. Po njegovih zagotovilih bodo družbo Gorenje naredili še boljšo, saj ima še nekaj potenciala.

Direktor občinske uprave mag. Iztok Mori je veleposlaniku in gostom predstavil obstoječe in prihodnje občinske projekte ter vizijo mesta, za katero je dr. Lin potrdil, da si bodo prizadevali, da jo bodo uresničevali skupaj z lokalno skupnostjo.

Veleposlanik Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji nj. eksc. Ye Hao se je županu zahvalil za sprejem in povedal, da so na začetku tudi oni z zaskrbljenostjo spremljali dogajanje, sedaj pa verjamejo, da bo združitev prinesla dobre učinke za obe družbi in tudi za Velenje. Zavedajo se, da je Gorenje ena od najpomembnejših gospodarskih družb v Sloveniji in da je za Velenje izjemnega pomena. Veleposlanik je bil navdušen nad predstavitvijo občine in projektov. Dejal je: "V Velenju zelo impresivno skrbite za dobro kakovost življenja, okolje in transport." Pohvalil je sistem za brezplačno izposojo koles Bicy in brezplačni avtobusni promet Lokalc. Veleposlanik je poudaril, da bodo sledili viziji našega mesta in da bo Velenje z Gorenjem tudi v prihodnje lahko nudilo kakovosten življenjski prostor. Po njegovih zagotovilih bodo razvoj in blagovno znamko Gorenja pozicionirali na še višjo raven in si bodo tudi v prihodnje, tako kot doslej, prizadevali za družbeno odgovorno ravnanje in prispevek k razvoju lokalne skupnosti. Veleposlanik je na koncu še izpostavil, da se zaveda, da bo Gorenje vedno velenjsko podjetje in da bosta Gorenje in Hisense dobra partnerja, kar se bo odražalo tudi v lokalni skupnosti.

Župan je ob koncu izpostavil, da smo v Velenju vedno dobro poskrbeli za ljudi in da bomo s tem tudi nadaljevali. Izrazil je zadovoljstvo, da bomo Gorenje in Velenje s partnerji iz Kitajske še naprej razvijali v dobro naših občank in občanov in da verjamemo, da bo poslovanje družbe Gorenje v partnerstvu še boljše.

Veleposlanik Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji nj. eksc. Ye Hao je predlagal, da bi se Velenje spoprijateljilo z enim izmed mest v kitajski provinci Qingdao in da lahko v kratkem pričakujemo predlog z njihove strani, po katerem bi lahko mesti s povezovanjem nadaljevali gospodarski razvoj podjetij in lokalnih skupnosti.

Na delovnem sestanku so bili s strani veleposlaništva prisotni še ataše Yang Yuheng, ekonomski svetovalec Yuan Kihua ter sekretarka Jiang Jia, s strani občine pa podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol, direktor občinske uprave Mestne občine Velenje mag. Iztok Mori, vodja Urada za razvoj in investicije Alenka Rednjak ter vodja Kabineta župana mag. Saša Sevčnikar.

Veleposlanik se je ob koncu sprejema še vpisal v zlato knjigo gostov mestne hiše. V nadaljevanju obiska so si ogledali tudi Velenjsko promenado in Velenjsko plažo.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje