O-STA

Podeljena pesniška nagrada Fanny Haussmann

Prejemnik nagrade je Andraž Polič

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je spomladi razpisal pesniško nagrado Fanny Haussmann, imenovano po prvi slovenski pesnici, za ciklus pesmi s tematiko o ženski. Prispelo je 66 ciklusov pesmi. Strokovna žirija v sestavi: Lidija Koceli, vodja programa Kultura na ZKŠT Žalec in slovenistka, Peter Kolšek, pesnik, kulturnik in literarni kritik, Marija Končina, slovenistka, soavtorica srednješolskih učbenikov za slovenščino, in dr. Zoran Pevec, pesnik in literarni kritik, je nominirala pet avtoric/avtorjev: Aleksandro Kocmut, Tanjo P. Hohler, Anico Perpar, Andraža Poliča in Vesno Šare.

Včeraj so na prireditvi v Dvorcu Novo Celje razglasili prejemnika nagrade, ki jo podeljuje Občina Žalec in znaša 1.000 evrov, dodana pa ji je tudi častna listina. Nagrado je podelil župan Občine Žalec Janko Kos.

Nagrado Fanny Haussmann za najboljši ciklus pesmi s tematiko o ženski je prejel pesnik Andraž Polič. Žirija meni, da je najceloviteje obravnaval žensko problematiko in pomen ženske v današnjem svetu. Avtor je to izrazil na zanimiv način tudi z naslovi pesmi, ki tvorijo enovito celoto s posameznimi besedili, besedila so zapisana s sodobnim besediščem in inovativnimi pesniškimi figurami, obenem pa se motivno-tematsko v različnih legah in v širokem spektru dotikajo razmerja do žensk ter njihove tvorne vloge v družbi in do same sebe, na ravni odnosa med materjo in sinom, marginalizirane in iz družbe izvržene ženske, kako je v razmerju do drugega, koliko je ob tem samozavestna, realna, a tudi mistična. V nekaterih pesmih je srečna ljubezen zgolj iluzija, v odnosu do sebe je lirski subjekt analitičen, neprizanesljiv in odločen, včasih je ženski lik razočaran in zgaran, si pa dovoli spolno svobodo, premaguje zatrto žensko in nesrečno otroštvo ter simbolni stadij in vodilno vlogo moškega v družbi. Ženska pa je med drugim ubesedena tudi kot odločna, ko z izrazitim egom optimistično izpoveduje svojo prihodnost.

Slovesna prireditev je bila tudi lepa priložnost za predstavitev 20. številke revije za književnost in kulturo Vpogled. Revijo je predstavila urednica, profesorica Marija Končina, o pesniškem natečaju in pesniški nagradi je spregovoril dr. Zoran Pevec, odgovorni urednik revije Vpogled.

Z avtorsko glasbo je večer popestrila kantavtorica in kitaristka Alina Hirtl. Program je povezovala Lidija Koceli, vodja programa kultura v ZKŠT Žalec.

Avtor fotografij: Darko Naraglav

Več na: www.zkst-zalec.si