O-STA

Odprtje razstave FOLIUM kiparke Polone Demšar

Polona Demšar: Iz cikla Folium, 2023-2024, žgana glina

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vljudno vabi na odprtje razstave umetniških del kiparke Polone Demšar, ki bo v četrtek, 7. marca 2024, ob 19.00 v Savinovem likovnem salonu Žalec.

Umetničino delo bo predstavil umetnostni zgodovinar mag. Vid Lenard. Dogodek bo glasbeno pospremil kitarist in pevec Matic Plemenitaš.

Kiparski projekt Folium je avtorska kiparska zasnova in je nastal prav za prostore Savinovega likovnega salona. Predstavlja subjektivno in izjemno čutečo izkušnjo umetnice, ki je v rastju in notranji zgradbi lista repinca (Arctium lappa) - razprostira se po vlažnem rastišču in ga je zaslediti ob robu gozda v okolici Celja in obrežju Savinje - našla nenavadno in sila zanimivo vizualno pripoved. Tako so oblika, velikost (premer več kot petdeset centimetrov), prosojnost in krhkost lista repinca postali kreativna sila v prispodobi prostorske postavitve, ki simbolizira subjektivno in hkrati obče dojemanje neizmerne moči in lepote narave, materializirane v odblesku taljenega stekla z barvnim pigmentom in žgani glini.

Polona Demšar se je rodila leta 1979 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer fotografija, se je v šolskem letu 1998/99 vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, smer kiparstvo. Leta 2003 je diplomirala pri prof. Luju Vodopivcu in dr. Levu Kreftu ter prejela študentsko Prešernovo nagrado za kiparstvo. Na akademiji je pri Tanji Pak nadaljevala magistrski študij unikatnega oblikovanja in ga zaključila leta 2007. Živi v Celju in dela v Ljubljani in na Sv. Trojici.

Razstava bo na ogled do 26. aprila 2024. Vstop je prost.

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 13.00.