O-STA

Jesenski utrip na tradicionalnem sejmu na prenovljeni Tržnici BTC City


Pred nami je oktober, mesec jesenskih plodov, ki bodo napolnili prenovljene stojnice Tržnice BTC City v Ljubljani. V poletnem času so namreč potekala prenovitvena dela, v okviru katerih je družba BTC prenovila zunanji pokriti del tržnice, njen severni in južni vhod, osvežila stojnice za prodajo zelenjave in namestila nove stojnice za prodajo tekstila. Tržnica je tako postala bolj odprta in dostopnejša za obiskovalce. Otvoritev osvežene tržnice bo v soboto, 6. oktobra, ko bo med 8. in 14. uro potekal tudi tradicionalni jesenski sejem, na katerem se bodo prepletali okusi in arome tradicionalnih ter sodobnih jesenskih jedi.

Na sejmu, ki se mu letos s kulinaričnimi vsebinami prvič pridružuje Odprta kuhinja, spletni portal in priloga časopisa Nedelo, bodo obiskovalci lahko poskusili in kupili okusne jesenske plodove in jedi iz vseh slovenskih pokrajin. Postregli jih bodo branjevke in branjevci, oblečeni v narodne noše. Etnološko ne bodo obarvana le oblačila prodajalcev, temveč bo moč okusiti tudi srednjeveško kuhinjo. Poleg dišečih jedi bodo na voljo različni napitki iz jesenskih plodov in zelišč. Med njimi prav poseben napitek za dolgo življenje, pripravljen iz skoraj 40 vrst zelišč in sadja. Za sladko noto bo poskrbel "mega štrudelj" iz sočnih jabolk, na voljo pa bo tudi mošt.

Poleg prodaje jesenskih pridelkov bodo obiskovalci lahko obudili spomine oz. spoznali čas idiličnega vaškega življenja ob prikazu ličkanja koruze in ogledu dela rokodelskih mojstrov različnih strok. Manjkale ne bodo niti žirovske klekljarice, ki bodo prikazale izdelovanje čipk. Ob ročnem delu se priležejo prigrizki, ki so tudi nekdaj krepčali vaške delavce, obiskovalci pa bodo lahko spremljali tudi ročno pripravo čajev. Za glasbeno popestritev dogodka bo poskrbel ansambel Livada, za drobna presenečenja pa kolo sreče z lepimi nagradami.

Tržnica BTC City že od nekdaj predstavlja živahno stičišče ljudi in je srce družabnega življenja v BTC Cityju Ljubljana. Projekt prenove Tržnice BTC City odraža uspešno uresničevanje strategije razvoja družbe BTC in revitalizacije BTC Cityja Ljubljana z namenom zagotavljanja prijetnega okolja za dobro počutje obiskovalcev, zaposlenih in poslovnih partnerjev. Tržnica je začela delovati v letu 1995 in je bila takrat največja pokrita tržnica v Sloveniji. Tako ponudba kot podoba tržnice pa sta se skozi leta nadgrajevali. Poleg sedanje prenove med zadnjimi posodobitvami zagotovo izstopata Kulinarični park BTC City, ki je vse ljubitelje ulične hrane razveselil leta 2016 in lani prenovljen cvetlični del tržnice, na katerem cvetje, lončnice in grmovnice sedaj prodajajo na sodobnih pokritih prodajnih mestih. Posebnost tržnice pa še vedno ostaja tudi raznolikost ponudbe, še posebej kakovostne ponudbe domačih izdelkov s slovenskih kmetij.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si