O-STA

50. obletnica Barcolane, največje regate na svetu (5. - 14. oktober 2018)

Na kratko:
  • Letos poteka bo v Trstu potekala jubilejna 50. Barcolana, največja regata nasvetu.

  • Barcolana predstavlja tudi sponzorja iz Slovenije Kempinski Palace Portorož in dirko Goto Barcolana from Slovenia

  • Barcolana pozdravlja institucije, ki spodbujajo prisotnost slovenskih jadralnih posadkvTrstu.

Oktober 1969: Začetki segajo 50 let nazaj, ko se je 51 jadrnic, v rahlem vetrcu, zvrstilo na štartni liniji prve Barcolane. Takrat ni bilo iluzije o veličini te regate. Bila je preprosta, čista regata odprta za vse. Potekala je ob koncu sezone, drugo nedeljo v oktobru. Oktober 2018: Jadralni klub Società Velica Barcola Grignano, gojišče nekaterih najboljših jadralcev na svetu, svetovnih prvakov, olimpijcev ter tekmovalcev Ameriškega pokala, ki so člani njihovega alumni kluba, ima danes preko 600 članov in še naprej organizira največjo regato na svetu - Barcolano. Leta 2017 je regato začela 2.101 jadrnica, s tem pa so organizatorji postavili tudi svetovni rekord. V času Barcolane kar 25.000 ljudi pluje po morju, še 300.000 pa jih regato spremlja s kopnega, s čimer Trst v tem času povsem oživi. 

Barcolana 50 poteka od petka 5. oktobra do nedelje 24. oktobra 2018: Deset razburljivih dni na kopnem in morju z več kot 350 dogodkih - jadranje, vodni športni, kultura, umetnost, socialne in izobraževalne delavnice na temo morja. Barcolana 2018 bo potekala 14. oktobra 2018, s čimer se nadaljuje tradicija organizacije regate na drugo nedeljo v oktobru. Tradicionalna štirikotna tekmovalna proga je dolga 13 navtičnih milj in poteka od Barcole in Miramare, do trga Unità v centru Trsta. Prijave potekajo preko spleta ali pri jadralnem klubu Società Velica Barcola Grignano (SVBG); več kot 650 čolnov se je že registriralo v zadnjih tednih, rok za prijavo pa je 13. oktober 2018. V čast 50. obletnice Barcolane, bodo štartno linijo preletela letala italijanske letalske akrobatske ekipe Air Force aerobatics display team (Pattuglia Acrobatica - Frecce Tricolori). Medtem ko bodo posadke čakale na strel štartne pištole, se bodo na nebu zarisale 3 kilometrov dolge črte v barvah italijanske zastave med Barcolo in Miramare. Prav tako bodo med 8. in 15, oktobrom 50. obletnico Barcolane v Trstu obeležili člani italijanske mornarice Amerigo Vespucci.

Na novinarski konferenci v Ljubljani, je Barcolana predstavila tudi novega partnerja prireditve, hotel Kempinski Palace Portorož, ki bo tudi glavni sponzor reli regate Go to Barcolana from Slovenia. Z reli regato se bodo slovenske jadrnice, ki bodo tekmovale na Barcolani, že četrtič pomerile v vožnji iz Slovenije do štarta Barcolane v Trstu. Reli regata Go to Barcolana from Slovenia bo potekala v soboto, 13. oktobra. "Veseli nas, da lahko slovenski javnosti predstavimo novega partnerja, Kempinski Palace Portorož. Go to Barcolana je strateški dogodek za internacionalizacijo Barcolane, kar je tudi glavni namen letošnje in vseh nadaljnjih reli regat," je izpostavil predsednik SVBG Mitja Gialuz. Kempinski Palace Portorož bo sodeloval tudi na sami Barcolani, saj bodo podelili za jadralce eno izmed najbolj cenjenih nagrad - zmagovalce vsake kategorije bodo gostil v portoroškem hotelu Kempinski Palace Portorož, ki se ponaša s petimi zvezdicami. 

Kempinski Palace Portorož - Pet zvezdični Superior hotel, odprt od leta 2008, pooseblja edinstveno kombinacijo tradicionalnega in modernega dizajna. Hotel se ponaša z 181 vrhunskimi sobami in apartmaji, 1500 kvadratnimi metri Spa centra, šestimi konferenčnimi sobami z dnevno svetlobo, unikatno Kristalno dvorano in zasebnim parkom. Prav tako svojim gostom ponuja dve a la carte restavraciji, Sophia in Fleur de Sel, z inovativnim konceptom hrane in pijače. Hotel je del hotelske družbe Kempinski, ki je najstarejša luksuzna evropska veriga, z več kot 120-letno tradicijo storitvene odličnosti. 

"Odločitev, da podpremo Barcolano, največjo regato na svetu, in slovensko obarvano reli regato Go to Barcolana from Slovenia, ni bila težka. Skupaj z našimi lastniki MK Group podpiramo šport povsod, kjer smo kot skupina prisotni. Slovensko jadranje je Sloveniji prineslo že 3 olimpijske kolajne in želimo, da se v tej smeri razvija tudi v prihodnje. Prav tako želimo z lokalnim okoljem vzpostaviti dolgoročno sodelovanje ter so-prispevati k razvoju slovenskega turizma in ter razviti Portorož v eno izmed najprestižnejših turističnih letovišč na Jadranu," je povedal Tomislav Hrala, direktor prodaje in marketinga v Kempinski Palace Portorož. 

GO TO BARCOLANA FROM SLOVENIA BY KEMPINSKI - Eden ključnih spremljevalnih dogodkov letošnje Barcolane je regata Go To Barcolana from Slovenia; ta ima letos start v Portorožu, cilj pa pred pomolom Audace v Trstu. Že od vsega začetka, se pravi četrto leto zapored, regato prirejata Jadralni klub SVBG, TPK Sirena in ZSŠDI v sodelovanju z generalnim konzulatom Republike Slovenije v Trstu in Jadralno zvezo Slovenije. Lanska absolutna zmagovalka, ki je že trikrat zapored osvojila prehodni pokal, je jadrnica Adriatic Europa krmarja Dušana Puha. Regata bo v soboto, 13. oktobra. Start bo pred hotelom Kempinski Palace Portorož ob 11.00. Ob prihodu v Trst bo slovenske jadralce pozdravilo Godbeno društvo Prosek, ki bo okvirno ob 13. uri nastopilo na pomolu Audace v sklopu programa Združenja slovenskih športnih društev v Italiji. Sprejem jadralcev in nagrajevanje bo v dvorani Salone degli incanti v Trstu (bivša tržaška ribarnica) ob 17.00. Na slovesnosti bo poleg proseške godbe na pihala nastopila ambasadorka regate Tinkara Kovač. Gostja prireditve pa bosta sprejela tudi najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar in bo šampionka slovenskega alpskega smučanja Tina Maze. Dogodek, podpirata Slovenska turistična organizacija in Kempinski Palace Portorož.

SLOVENSKA TURISTIČINA ORGANIZACIJA - Slovenija se predstavlja na jubilejni 50. Barcolani v Trstu v okviru delovanja STO. Slovenska turistična organizacija bo poskrbela za novo podobo slovenskih šotorov in predstavitev na stojnici, kjer bo dogajanje popestrila tudi ugledna in globalno prepoznavna športnica Tina Maze, ki bo tudi častna gostja nagrajevanja regate Go to Barcolana from Slovenia. Druženje z novinarji in turističnimi agenti iz Trsta in iz dežele Furlanije- Julijske krajine se bo nadaljevalo na večernem sprejemu, "Slovenskem večeru na Barcolani" v Hotelu Savoia Excelsior Palace. 

SLOVENSKI POZDRAV BARKOVLJANKI - To je niz dogodkov s slovenskim pridihom, ki ga ob največjem jadralnem prazniku na svetu pripravljajo številne slovenske kulturne in športne ustanove v Italiji. Po uspehu, ki so ga v prejšnjih dveh letih doživeli dogodki združenih slovenskih ustanov, so se organizatorji odločili, da izboljšajo in nadgradijo ponudbo, ki jo bodo prireditelji Barcolane vključili v glavni program večdnevnega dogajanja pred osrednjo regato. Slovenski program prireditev, ki potekajo pod pokroviteljstvom Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu in koordinacijo Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, bo potekal med 6. in 13. Oktobrom. 

NA NOVINARSKI KONFERENCI V LJUBLJANI SODELUJEJO 

- Mitja Gialuz, predsednik jadralskega kluba Società Velica Barcola Grignano 

- Dean Bassi, športni direktor Barcolane 

- Igor Kocijančič, podpredsednik ZSŠDI 

- Igor Filipčič, tehnični vodja regate Go to Barcolana from Slovenia 

- David Bartol, predstavnik Jadralne Zveze Slovenije 

- Aljoša Ota, vodja predstavništva STO v Milanu 

- Petra Zierer, Marketing & E-commerce executive Kempinski Palace Portorož 

- Tinkara Kovač, ambasadorka regate Go to Barcolana from Slovenia 

- Evgen Ban, operativni tajnik ZSŠDI, moderator novinarske konference 


Barcolana Press Office 

Francesca Capodanno +39 349 8810482 

Francesca.capodanno@wordpower.srl