O-STA

Kdaj otroku kupiti prvi mobitel?

Ljubljana, 10. oktobra - Telekom Slovenije in Center pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout v okviru projekta Moja prva pogodba starše in otroke ozaveščata o odgovorni, uravnoteženi, varni in konstruktivni uporabi mobilnih naprav. V okviru aktivnosti so za starše pripravili smernice s ključnimi vprašanji, ki so staršem v pomoč pri odločitvi glede nakupa mobitela, ob tem pa še pogodbo za uporabo mobitela, v kateri starši s svojim otrokom oz. mladostnikom opredelijo pravila njegove uporabe. Za kakršnakoli vprašanja povezano s to temo in nasvete bodo strokovnjaki Telekoma Slovenije in centra Logout staršem in mladostnikom na voljo na posebnem dogodku v petek, 12. oktobra, med 16. in 19. uro v Telekomovem centru Citypark v Ljubljani. Pri tem lahko starši na samem dogodku izbirajo tudi med mobiteli, primernimi za otroke, ter izkoristijo dodatne ugodnosti.

V Telekomu Slovenije ob nakupu prvega mobitela priporočajo, da starši z otrokom oz. mladostnikom podpišejo Mojo pogodbo za moj mobitel, v kateri opredelijo pravila uporabe mobitela, vključno s pogoji, kdaj se lahko mobitel uporablja in kdaj ne, ter nekaterimi drugimi podrobnosti. Pri tem pa je pomembno, da se pravil seveda držita obe strani, torej tudi starši. Pogodbi so priložene še smernice, ki spodbujajo starše in otroke k pogovoru o aktualnih temah odraščanja, ki jih prinaša digitalni svet, kot so varnost in zasebnost komunikacije, spletni bonton, spletno nasilje, pomen osebne komunikacije ipd. Moja pogodba za moj mobitel je skupaj s smernicami objavljena tudi na http://ts.si/Moja-prva-pogodba.

Pri izbiri prvega mobitela za otroka v Telekomu Slovenije staršem priporočajo predplačniško ponudbo Mobi, ki vključuje mobitel ter SIM-kartico z mobilno številko in dobroimetjem. V tem primeru je namreč za klice, sporočila in dostop do interneta možno porabiti le toliko, kot je prednaloženega stanja na računu. Na ta način se otrok nauči preudarno razpolagati z razpoložljivim dobroimetjem, starši pa imajo nadzor nad stroški. Ko se otrok že nauči odgovorne rabe mobitela, je čas za prehod na naročniške pakete. Paket Neodvisni A ali Neodvisni B sta z neomejenimi klici in veliko interneta primerna rešitev za najstnike od 11. leta naprej. Za marsikoga pa je optimalna rešitev tudi odločitev za podrejeno naročniško razmerje Druga številka, ki ga lahko vključijo naročniki paketov Dostopni A, Dostopni B in Dostopni C ali Modri Svet in ki prinaša prihranek pri mesečni naročnini.

V posebni akcijski ponudbi so za lažjo izbiro pravega mobitela za otroke v Telekomu Slovenije pripravili tudi nabor enostavnih pametnih mobitelov.

Za nasvet pri pravi izbiri so na vseh prodajnih mestih Telekoma Slovenije v pomoč usposobljeni svetovalci, več informacij o ponudbi pa je na voljo na spletnem mestu http://ts.si/prvi_mobitel.