O-STA

Finančni rezultati podjetja Cisco Systems za poslovno leto 2001 in četrto četrtletje

Podjetje Cisco Systems Inc., vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet, je objavilo finančne rezultate za četrto četrtletje in celotno poslovno leto 2001, ki se je končalo 28. julija 2001.
Čisti prihodki od prodaje so v poslovnem letu 2001 znašali 22,29 milijarde USD, kar predstavlja 18% povečanje v primerjavi z 18,93 milijarde USD v poslovnem letu 2000.

Pro-forma neto dobiček, ki izključuje učinke stroškov prevzemov, davka na vnovčevanje opcij, stroškov prestrukturiranja, drugih posebnih stroškov, stroškov odvečnih zalog in neto prihodkov iz manjšinskih inveticij, je v poslovnem letu 2001 znašal 3,09 milijarde USD ali 0,41 USD na delnico, kar predstavlja 21% oziroma 23% padec v primerjavi s pro-forma neto dobičkom v višini 3,91 milijarde USD ali 0,53 USD na delnico v poslovnem letu 2000.

Dejanska neto izguba je v poslovnem letu 2001 znašala 1,01 milijarde USD oziroma 0,14 USD na delnico, medtem ko je podjetje v poslovnem letu 2000 zabeležilo dobiček v višini 2,67 milijarde USD oziroma 0,36 USD na delnico.

Čisti prihodki od prodaje so v četrtem četrtletju poslovnega leta 2001 znašali 4,30 milijarde USD, kar predstavlja 25% padec v primerjavi s 5,72 milijarde USD v istem obdobju prejšnjega leta. Pro-forma neto dobiček je v četrtem četrtletju poslovnega leta 2001 znašal 163 milijonov USD ali 0,02 USD na delnico, kar predstavlja 86% oziroma 87% padec v primerjavi s pro-forma neto dobičkom v višini 1,20 milijarde USD oziroma 0,16 USD na delnico v četrtem četrtletju finančnega leta 2000.

Dejanski neto dobiček je v četrtem četrtletju poslovnega leta 2001 znašal 7 milijonov USD oziroma 0,00 USD na delnico, medtem ko je podjetje v istem obdobju poslovnega leta 2000 zabeležilo dobiček v višini 796 milijonov USD oziroma 0,11 USD na delnico.

”Z več vidikov je bilo poslovno leto 2001 videti kot dve različni poslovni leti – začelo se je še bolj pozitivno, kot smo pričakovali, saj smo do vključno z decembrom 2000 dosegli letno rast prodaje, ki je bila višja od 60%, druga polovica leta pa je bila izjemno težka,” je dejal John Chambers, CEO podjetja Cisco Systems. “Na trgu, ki je v fazi konsolidacije, Ciscove konkurenčne prednosti ustrezajo zahtevam in potrebam naših strank. V ključni tržnih segmentih je Cisco začel dobivati zagon, tako da verjamemo, da smo v zelo dobrem položaju tako s finančnega vidika kot z vidika tržnih deležev, da zadržimo vodilni položaj v obdobju ponovne oživitve trga, ko se bodo stranke odločale za standardizacijo na nekaj strateških partnerjev.”

Cisco še naprej razvija, proizvaja in trži izdelke, ki sodijo v svetovni vrh. Je edini proizvajalec, ki lahko ponudi celovite omrežne rešitve v vseh tržnih segmentih s ciljem, da bi rešitve prispevale k poslovni uspešnosti strank.

Na trgu ponudnikov telekomunikacijskih storitev je Cisco utrdil svojo vodilno vlogo na področjih protokola IP, prenosa govora prek protokola IP (VoIP) in mestnih optičnih prenosnih rešitev (metropolitan optical networks). Z novimi izdelki, kot so internetni usmerjevalnik naslednje generacije, IP+optika, mestni sistemi in sistemi VoIP, Cisco še naprej omogoča ponudnikom telekomunikacijskih storitev, da zmanjšajo in optimizirajo svoje operativne in investicijske izdatke ter hkrati uvajajo nove telekomunikacijske storitve, ki prinašajo dodatne prihodke. V juniju 2001 je Cisco razširil svojo paleto internetnih usmerjevalnikov naslednje generacije z novimi zmožnostmi in sistemi, med katere sodijo internetni usmerjevalniki Cisco 7400, Cisco 12406 in Cisco 10005 ter izboljšave internetnega usmerjevalnika Cisco 7600. Cisco je tudi dobil primerjalni test s konkurenco, ki ga je izvedla neodvisna družba za preizkušanje Miercom – v omenjemen testu je internetni usmerjevalnik Cisco 12000 dosegel najboljše rezultate na področju zakasnitev (latency) in zagotavljanju ustrezne kakovosti prenosnih storitev (QoS), oboje pa predstavlja ključni zahtevi za izvedbo prenosa časovno kritičnih aplikacij, kot sta govor in video. V potrditev omenjenih rezultatov so nekateri največji svetovni ponudniki telekomunikacijskih stortirev, kot na primer Qwest, AOL, France Telecom, Global Crossing, Velocita, China Unicom, in China Telecom, objavili, da so izbrali internetne usmerjevalnike serije Cisco 12000 za izvedbo storitev prenosa s hitrostjo 10 Gbps in prenosa govora prek protokola IP (VoIP). Na področju ponudbe rešitev za prenos govora po protokolu IP (VoIP) je Cisco predstavil arhitekturo ASAP (Any Service, Any Port – katerakoli storitev na kateremkoli priključku) za svojo serijo univerzalnih komunikacijskih strežnikov Cisco AS5000. Namen, da ponudi rešitve za prenos s hitrostjo 10 Gbps na celotni paleti izdelkov iz kategorije IP+Optical, je Cisco potrdil s predstavitvijo podpore za OC-192 prenos na mestnem optičnem prenosnem sistemu Cisco ONS 15454. Poleg tega je Cisco objavil namero, da prevzame podjetje AuroraNetics, ki razvija in proizvaja integrirana vezja za prenos s hitrostjo 10 Gbps v mestnih optičnih omrežjih.

Na tržnem področju velikih podjetij in organizacij se Cisco posveča ponudbi inovativnih tehnoloških rešitev, ki bodo uporabnikom pomagale doseči konkurenčno prednost in zmanjšati stroške. Ciscova arhitektura AVVID (Architecture for Voice, Video and Integrated Data) doživlja izjemno dober sprejem, saj podjetja in organizacije prepoznavajo koristi izvedbe rešitev za njihovo e-poslovanje, ki temeljijo na konsistentni in celoviti omrežni arhitekturi. Arhitektura Cisco AVVID zagotavlja popolno konvergenco podatkov, govora in videa in omogoča Ciscu, da strankam ponudi najbolj popoln nabor rešitev, ki med drugim vključujejo IP telefonijo, varnostne rešitve in rešitve za navidezna zasebna omrežja, omreženje pomnilniških zmogljivosti (storage networking), rešitve za optični prenos, usmerjanje in preklapljanje. Cisco je v zadnjem obdobju predstavil devet dodatkov in izboljšav za svojo rešitev za IP telefonijo, ki obsegajo tako programsko kot strojno opremo za IP telefone, infrastrukturo, univerzalen prenos sporočil in IP kontaktne centre. Med novimi strankami, ki uvajajo omenjene rešitve, so Datek Online, United States Marine Corps. Reserves in University of Houston. Cisco je precej prispeval k razvoju nastajajočega standarda na področju omreževanja pomnilniških sistemov za intergacijo SCSI vmesnika in protokola IP (iSCSI), ki se bliža ratifikaciji. Poleg tega je Cisco začel dobavljati pomnilniški usmerjevalnik (storage router) Cisco SN 5420, ki je prvi komercialni omrežni sistem s podporo standarda iSCSI. Na področju visokozmogljivih stikal je Cisco najavil dodatne izboljšave za družino stikal Catalyst 6000, ki med drugim vključujejo tudi novo ohišje Catalyst 6513 s trinajstimi vstavnimi mesti. Cisco je tudi objavil namero, da prevzame podjetje Allegro Systems in predstavil najzmogljivejši kompaktni usmerjevalnik za inteligentne IP storitve Cisco 7400 ter izboljšave za internetni usmerjevalnik Cisco 7600.

Na področju manjših poslovnih uporabnikov je Cisco nadaljeval s prizadevanji pomagati majhnim in srednjevelikim podjetjem v ključnih posovnih panogah, da z uporabo omrežnih rešitev, kot so brezžična omrežja, stikala in integrirani komunikacijski sistemi, povečajo produktivnost in dobičkonosnonst. Cisco je najavil prvo celovito rešitev za potrebe objektov z veliko enotami (multi-unit, MxU), ki vključuje Cisco Long-Reach Ethernet, Cisco Building Broadband Service Manager in družino izdelkov za izgradnjo brezžičnih lokalnih omrežij (wireless local area network - WLAN) Cisco Aironet. S to rešitvijo je Cisco omogočil izvedbo širokopasovnih omrežij v poslopjih z veliko enotami, kot so npr. hoteli ter stanovanjske in poslovne zgradbe. Med prvimi uporabniki omenjene rešitve je eno vodilnih hotelskih podjetij Starwood Hotels and Resorts Worldwide, Inc. Cisco je predstavil nov mali modularni usmerjevalnik Cisco 1751, s katerim želi majhnim in srednjevelikim podjetjem omogočiti, da začno hitro in cenovno učinkovito izkoriščati prednosti internetnih poslovnih aplikacij. Poleg tega je Cisco tudi predstavil širokopasovni dostopni usmerjevalnik Cisco 806 in varnostni dostopni usmerjevalnik Cisco 1710; s tem je podjetje razširilo svojo ponudbo varnostnih rešitev in rešitev za navidezna zasebna omrežja na majhna in srednjevelika omrežja, oddaljene pisarne in posamezne uporabnike. Na globalnem nivoju je Cisco najavil dogovor s podjetjem Inter-touch, ponudnikom širokopasovnih omrežnih storitev za turistično dejavnost, po katerem bo omenjeno podjetje v sklopu Ciscove pobude Internet Mobile Office (internetna mobilna pisarna) priključevalo hotele v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Evropi.

"Verjamemo, da je povečanje produktivnosti bistvena prednost, ki jo ponuja internet in da smo šele začeli zaznavati pozitivne učinke investicij v internetne aplikacije in omrežne tehnologije," je nadaljeval Chambers. "Smo v zelo zgodnji fazi velike tehnološke revolucije in dolgoročni izgledi za telekomunikacijsko industrijo in Ciscova vloga v njej se niso bistveno spremenili."

Celotno poročilo vključno s finančnimi izkazi je na voljo na spletni strani http://newsroom.cisco.com/dlls/fin_080701.html. Posnetek konferenčnega klica bo na voljo na Ciscovi spletni strani www.cisco.com v področju za stike z vlagatelji (investor relations).


O podjetju Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet. Novice in informacije so na voljo na spletni strani www.cisco.com/news

Cisco, Cisco Systems in logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov.