O-STA

5. mednarodni festival vezenja ta konec tedna v Velenju

Velenje, 17. oktober 2018 - V velenjski Rdeči dvorani bo ta konec tedna, v soboto in nedeljo, 20. in 21. oktobra, potekal 5. mednarodni festival vezenja, na katerem se bo predstavilo več kot 200 ustvarjalcev vezenin iz Slovenije, Francije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Srbije in Kosova. Tema letošnjega festivala je "Povšter" - blazina, vzglavnik. 5. mednarodni festival vezenja bomo odprli v soboto, 20. oktobra, ob 11. uri z nagovorom župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča in nastopom Godbe Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje. Organizatorji festivala smo Mestna občina Velenje, Muzej Velenje, Festival Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Mladinski center Velenje, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje in Zavod za turizem Šaleške doline. V Velenju je 1. mednarodni festival potekal oktobra 2009, sledili so mu še festivali leta 2012, 2014 in 2016.

Festival vezenja lahko v Rdeči dvorani Velenje obiščete v soboto med 10. in 19. uro in v nedeljo med 10. in 17. uro. Vstopnica za obisk znaša 2 evra.

Poleg zanimivih del iz vezenin, si lahko ogledate tudi kulturni program. V soboto, 20. oktobra, se bodo ob 16. uri predstavile tri plesne skupine, katerim sta skupni osrednja tema letošnjega festivala "Povšter" in vezenine. Predstavili se bodo Šaleško folklorno društvo Koleda, Plesno rekreativni studio M-dance in plesalke flamenka.

V nedeljo, 21. oktobra ob 10. uri bodo lahko obiskovalci festivala prisluhnili predavanju etnologa dr. Bojana Knifica z naslovom Motivi v vezeninah na Slovenskem. Po mnenju predavatelja vezenine sodijo med tiste prvine oblačilne dediščine, ki se jim je zaradi dekorativne vloge in vrednosti treba še prav posebej posvečati. Ob 11. uri si lahko ogledate nastop Plešivških muzikantov, ob 15. uri pa bomo pripravili zaključno prireditev z razglasitvijo najboljših treh vezenin in podelitvijo nagrad ter nastopom Konovskih štrajharjev in Moškega pevskega zbora Lipovci.

Na festivalu se bo z glinenimi "povštri" predstavila tudi skupina keramikov Gambatte Društva šaleških likovnikov, ki bo pripravila ustvarjalno delavnico. Njihovi izdelki bodo tudi del nagrade, za najboljše tri vezenine tega festivala. Svoj kotiček bosta pripravila tudi Muzej Velenje in Šaleško folklorno društvo Koleda. Udeleženci in obiskovalci festivala bodo lahko v udobnem fotelju prelistali, kakšno od knjig iz Knjižnice Velenje. Zavod za turizem Šaleške doline, ki bo imel svoj prostor pri vhodu v dvorano, je pripravil zanimivo ponudbo ogledov kulturnih in turističnih zanimivosti v Velenju.

Z mednarodnim festivalom vezenja v Velenju želimo razširiti vedenje o izjemno bogatih sporočilih mojstrov vezenja. Glavni cilji festivala so ohraniti in ponovno oživiti ljudsko vezenje kot prelepo kulturno dediščino, spoznati in izmenjati različne tehnike vezenja posameznih pokrajin oziroma držav, dokazati, da je vezenje tista dejavnost, ki pred časom že skoraj pozabljena danes doživlja ponoven razcvet tudi v modnih oblačilih in je vse bolj tudi tržno zanimiva, privabiti k sodelovanju starejše rokodelce in sprožiti v mladih interes za to dejavnost ter stare tehnike vezenja povezati s sodobnimi trendi v različnih obrtnih in umetniških zvrsteh ter dokazati, da ljudska in sodobna umetnost skupaj lahko ustvarjata presežke.

Pripenjamo program festivala.

Prijazno vabljeni!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša KočevarKabinet župana

T: 03 8961 546
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si


program festivala vezenja.jpg