O-STA

Velenje med najbolj aktivnimi občinami pri projektu Evropski teden mobilnosti - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 17. oktober 2018 - Včeraj zvečer je v Krškem potekala zaključna prireditev projekta Evropski teden mobilnosti. Na njej so se zbrali lokalni in regionalni koordinatorji projekta ter predstavniki Medresorske delovne skupine za trajnostno mobilnost. Ob tej priložnosti so podelili tudi nagradi za najbolj aktivno mestno in nemestno slovensko občino, ki sta ju prejeli Mestna občina Koper in Občina Polzela. Med najbolj aktivne občine sta se uvrstile še Mestna občina Velenje in Mestna občina Maribor ter občine Krško, Bohinj, Medvode in Črna na Koroškem. Velenje sodeluje v projektu že več kot deset let, v okviru projekta smo izvedli številne dogodke, aktivnosti, ki občane spodbujajo k uporabi okolju bolj prijaznih prevoznih sredstev kot so hoja, kolesarjenje in javni potniški promet. Najbolj pestro je bilo letos v Velenju dogajanje 21. septembra, ko smo ob dnevu brez avtomobila med 7. in 18. uro zaprli del Rudarske ceste in na njej pripravili zanimiv program. Dan pa smo zaključili v znamenju 10-letnice Lokalca, s koncertom, na katerem sta na Titovem trgu nastopila raperja Trkaj in Nipke.

V projektu Evropski teden mobilnosti (ETM) je letos ponovno sodelovalo rekordno število občin, in sicer kar 77. Aktivnosti v sklopu projekta so bile letos še posebej raznolike in zanimive. Vključevale so tudi trajne ukrepe za spodbujanje trajnostne mobilnosti, izvedbo aktivnosti, povezanih z multimodalnostjo, torej letošnjo vodilno temo, in aktivnosti pripravljene in deloma financirane s strani Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenije in Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Eden ključnih namenov vsakoletnega zaključnega dogodka ETM je izmenjava izkušenj med koordinatorji in drugimi akterji ETM o izbranih aktualnih temah.


Prireditve ob Evropskem tednu mobilnosti organizira Mestna občina Velenje v sodelovanju z Zavodom Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško KSSENA, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Združenjem šoferjev in avtomehanikov Velenje, Vrtcem Velenje, velenjskimi osnovnimi šolami, Šolskim centrom Velenje, Športno zvezo Velenje, Festivalom Velenje, Zavodom za turizem Šaleške doline, Triatlon klubom Velenje, Centrom ponovne uporabe Velenje, Društvom šaleških likovnikov, Galerijo Velenje, Društvom DUŠA, Vrtnarstvom Sadika, Arhitekturno projektiranje in oblikovanje Kaja Flis, podjetjem ATRIVA, Večgeneracijskim centrom Planet generacij, Centrom gibanja, Zdravstvenim domom Velenje, Šolo zdravja Velenje, Društvom paraplegikov JZ Štajerske, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Celje in Klubom starodobnikov Šentjur.

Pošiljamo fotografijo z zaključne prireditve, na kateri je koordinatorka projekta na Mestni občini Velenje Špela Šeliga (desno), pošiljamo tudi priznanje.