O-STA

V torek prižig nove razsvetljave Velenjskega gradu - SZJ Mestne občine VelenjeV torek prižig nove razsvetljave Velenjskega gradu - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 19. oktober 2018 - V torek, 23. oktobra, bomo ob 19. uri prižgali novo razsvetljavo Velenjskega gradu. Ob tej priložnosti bomo premierno predvajali projekcijo na grajske stene. Projekcijo in glasbeno podlago bo za to priložnost pripravil velenjski multimedijski umetnik Stane Špegel - Monom.

Dogodek, ki ga bomo sklenili s koncertom skupine The Stroj, katere član je prav tako Stane Špegel, pripravljamo na Titovem trgu, kjer bo nova pridobitev najbolje vidna. S krajšim programom se bosta predstavila tudi Otroški pevski zbor in Mladinski pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

Nova razsvetljava bo izpolnjevala standarde primerne osvetlitve fasad objektov ter pripadajočega obzidja gradu, zagotavljala pa bo tudi splošno osvetlitev poti znotraj grajskega obzidja. Skladno z določili uredbe o svetlobnem onesnaževanju je izvajalec zamenjal obstoječo reflektorsko razsvetljavo z novo energetsko in svetlobno tehnično učinkovitejšo razsvetljavo z LED tehnologijo. Na nove drogove ter nosilne konzole so namestili 40 novih reflektorjev (doslej jih je bilo 12). Z novo tehnologijo se bo poraba elektrike kljub večjemu številu reflektorjev bistveno zmanjšala.

Vrednost investicije v celovito prenovo osvetlitve Velenjskega gradu je 115 tisoč evrov (z DDV). Izvajalec del, ki so trajala 3 mesece, je bilo podjetje Elekro Jezernik, d. o. o.

V ceno investicije je vključen tudi nov projektor vrhunske kakovosti (vrednost 25 tisoč evrov), ki omogoča številne možnosti predstavitev; tudi "3D mapping" projekcije. Projektor bo v upravljanje prevzel Mladinski center Velenje, lahko pa se ga bo uporabljalo tudi na drugih lokacijah v mestu (na primer za projekcije na upravno stavbo Mestne občine Velenje, Dom kulture Velenje ipd.).

V primeru slabega vremena bomo dogodek s torka prestavili na petek, 26. oktobra, ob 20. uri!