O-STA

Mednarodna doktorska šola o tehnologiji elektroporacije in zdravljenja z njo (EBTT) letos praznuje 15. obletnico

Mednarodna doktorska šola o tehnologiji elektroporacije in zdravljenja z njo (EBTT) letos praznuje 15. obletnico
Prof. dr. Damijan Miklavčič s Fakultete za elektrotehniko UL, ki je tudi direktor šole EBTT.
Srečanje se bo osredotočilo na osnove elektroporacije, trenutno uporabo ter perspektive za prihodnost

Med 11. in 17. novembrom bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekala že 12. mednarodna doktorska šola EBTT (Electroporation-Based Technologies and Treatments). Celotedenski program, ki ga organizira Univerza v Ljubljani v sodelovanju z Inštitutom za onkologijo, bo namenjen tako začetnikom kot strokovnjakom na področju elektroporacije. Poleg uporabnikov metode so vabljeni predvsem (post)doktorski študenti in raziskovalci s področja biologije, medicine in biotehnologije. Letos pa mineva tudi 15 let od ustanovitve mednarodne šole EBTT v letu 2003.

Podobne šole po svetu nastale po vzoru doktorske šole EBTT

Zgodovina mednarodne doktorske šole EBTT sega v leto 2003, ko je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani organizirala prvo mednarodno delavnico na temo elektroporacije. Do leta 2011 je šola potekala vsako drugo leto, zdaj pa jo že sedmo leto zapored, zaradi vse večjega zanimanja, organizirajo prav vsako leto. Do danes, ko mednarodna doktorska šola EBTT praznuje 15. obletnico, se je je udeležilo več kot 700 udeležencev iz 39ih držav. Po njenem vzoru je z leti po svetu nastalo še nekaj podobnih šol. Dve tudi v Sloveniji - veterinarska šola elektroporacije ter na področju onkologije šola o elektrokemoterapiji pod okriljem ESSO (Evropskega združenja onkoloških kirurgov). Podobna šola vsako drugo leto poteka tudi v Norfolku v ZDA, v sodelovanju z mednarodno doktorsko šolo EBTT pa bo prihodnje leto v Bologni potekala že šesta šola PEF o elektroporaciji na področju živilske tehnologije.

Številni priznani domači in mednarodni predavatelji

Mednarodna doktorska šola EBTT se bo tudi letos osredotočila na osnove metode elektroporacije, njeno trenutno uporabo ter perspektive za prihodnost. Direktorja šole EBTT, prof. dr. Damijan Miklavčič s Fakultete za elektrotehniko UL in dr. Lluis Mir z Inštituta Gustave-Roussy iz Pariza, bosta s pomočjo sodelavcev in številnih gostujočih predavateljev iz Slovenije, Francije, ZDA, Danske, Italije, Belgije, Nizozemske in Velike Britanije tudi letos poskrbela za kakovostno izmenjavo znanj med raziskovalci in znanstveniki s celega sveta. Študentje, ki bodo v času srečanja na kratko predstavili svoje delo, si lahko na tak način zagotovijo 5 kreditnih ECTS točk, sodelujoči pa tudi 30 CME-kreditov, saj doktorsko šolo priznava Zdravniška zbornica Slovenije.

Za več informacij o programu obiščite: www.ebtt.org