O-STA

Kampanja za povečanje volilne udeležbe mladih na evropskih volitvah prihaja v Slovenijo

Kampanja Evropskega mladinskega foruma #ChangeIsComing Roadshow v Mariboru, 27. marca 2019

Naslov za lokalne medije:

Maribor gosti kampanjo za povečanje volilne udeležbe mladih na evropskih volitvah Kampanja Evropskega mladinskega foruma #ChangeIsComing Roadshow v Mariboru, 27. marca 2019



V sredo, 27. marca 2019, prihaja na Trg Leona Štuklja v Mariboru Evropski mladinski forum s kampanjo #ChangeIsComing Roadshow za evropske volitve. Zaradi izjemno nizke udeležbe mladih na evropskih volitvah 2014 (volilo je samo 28% mladih, starih od 18 do 24 let), je cilj kampanje povečati udeležbo mladih na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, ki bodo potekale 26. maja 2019.

Poleg živahne kampanje na družbenih omrežjih in promocije z zanimivimi posterji, prinaša kampanja Evropskega mladinskega foruma #ChangeIsComing, evropsko demokracijo na lokalno raven. Prostovoljci, ki potujejo čez kontinent s promocijskim vozilom, pripravljajo ulične dogodke za mlade volivce in volivke.

Roadshow je javen in brezplačen dogodek, ki bo potekal na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, kjer bo mladim ponujena priložnost, da delijo svoja stališča z lokalnimi kandidati in kandidatkami za evropske poslance in poslanke ter dobijo informacije kako voliti in katera evropska politična stranka najbolje zastopa njihova stališča.

Anna Widegren, generalna sekretarka Evropskega mladinskega foruma, pravi: "Pot do novega Evropskega parlamenta mora vključevati mlade! Leta 2014 je na evropskih volitvah volilo le 14% mladih v Sloveniji. Naša generacija se mora boriti, da bo naš glas slišan pri opozarjanju na nekatere najbolj pereče evropske probleme in mora biti del rešitev pri spoprijemanju s temi problemi.

Evropske politične stranke in kandidati morajo prepoznati priložnosti, ki jih prinaša vključevanje mladih in nasloviti potrebe mladih volivcev in volivk; veliko se jih počuti nemočnih zaradi pomanjkanja sredstev, družbene izključenosti in visoke brezposelnosti mladih. Že vnaprej se veselimo učinka kampanje #ChangeIsComing Roadshow, ki ga bo imela na mobilizacijo mladih in večjo volilno udeležbo mladih na volitvah meseca maja."

V Mariboru bo v sklopu kampanje #ChangeIsComing Roadshow in s pomočjo promocijskega vozila mladim in širši publiki ponujen prostor za vključitev v evropske volitve. Ponujene bodo naslednje aktivnosti:
- ob 11. uri bo priložnost za razpravo in intervjuje s politiki, mladimi kandidati_kami za poslance_ke EP ter predstavniki Evropskega mladinskega foruma, Mladinskega sveta Slovenije in Mestne občine Maribor;
- od 8.30 do 18.00 bomo lahko preizkusili aplikacijo Evropskega mladinskega foruma, ki omogoča primerjavo posameznikovih stališč in interesov s programi evropskih političnih strank za volitve v Evropski parlament;
- od 8.30 do 18.00 bo v snemalnem prostoru lahko vsak posnel 20-sekundno sporočilo za kandidate na prihajajočih evropskih volitvah;
- od 8.30 do 18.00 bodo prostovoljci Evropskega mladinskega foruma informirali udeležence zakaj je njihov glas pomemben in kako lahko oddajo svoj glas na volitvah.



-Več-

Po postanku v Mariboru bo #ChangeIsComing Roadshow promocijsko vozilo potovalo še v štiri evropska mesta: Cluj-Napoca (30. marec), Krakov (2. april), Berlin (5. april) in Bruselj (13. april).

Slike dogodka #ChangeIsComing European Election Roadshow v Mariboru bodo dostopne na Facebook strani Evropskega mladinskega foruma. Na Twitterju lahko sledite napredku Roadshow-a z uporabo ključnika oziroma hashtag-a #ChangeIsComing Roadshow.

"Novembra 2018 je Evropski mladinski forum izdal dokument 'Policy Platform for the European Elections 2019', v katerem je izpostavljenih 10 idej, ki so v pomoč evropskim političnim strankam in kandidatom ter kandidatkam pri zagovorništvu mladih ob evropskih volitvah - 10 ideas to #YouthUp the European Elections."

-Zaključek-

O Evropskem mladinskem forumu

Evropski mladinski forum je mednarodna krovna mladinska organizacija, ki združuje več kot 100 mladinskih organizacij ter predstavlja in zastopa na milijone mladih iz celotne Evrope. Evropski mladinski forum deluje v smeri opolnomočenja mladih, da je mladim omogočena aktivna participacija v družbi ter, da se izboljšajo življenja mladih s pomočjo predstavništva in zagovarjanja potreb in interesov mladih ter njihovih organizacij. V trenutnih političnih in družbenih razmerah, ki so negotove in vplivajo v veliki meri na mlade, so mladi lahko pomembna sila za pozitivne spremembe in prinašalci inovativnih rešitev za mnoge izzive v Evropi.

Za več informacij obiščite www.youthforum.org



Kontakt: Hannah Grieve, Svetovalka za komunikacije/Communications Officer hannah.grieve@youthforum.org