O-STA

Danes se na Fakulteti za elektrotehniko začenjajo Dnevi industrijske robotike

Dnevi industrijske robotike (DIR) je tradicionalen dogodek, ki ga vsako leto organizirajo študenti Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Namen dogodka je s pomočjo zanimivih in inovativnih robotskih aplikacij študentom in širši javnosti približati industrijo. Roboti vse bolj postajajo del našega vsakdana, nepogrešljivi pa postajajo prav v svetovni industriji. Svet robotov je izjemno zanimiv in raznolik. Vanj vas bodo na Dnevih industrijske robotike 2019 popeljali študenti ljubljanske Fakultete za elektrotehniko. Dogodek, na katerega so vabljeni vsi navdušenci nad roboti, tako študentje kot ostala javnost, bo na elektrotehniški fakulteti v Ljubljani potekal od danes do petka, 5. aprila 2019. Čaka nas teden zanimivih predavanj in predstavitev aplikacij, ki so jih pripravili študentje ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Od robotske peke pice in kuhanja kave do umetnosti in športa

Najzanimivejši del dogodka so vsako leto robotske aplikacije, ki jih pripravljajo in obiskovalcem predstavijo študentje ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Lačni in zaspani letos zagotovo ne boste. Za to bosta poskrbela Pizzabot, ki vam bo spekel pica kruhke, in robot, ki vam bo skuhal kavo na način, kot jo kuhajo v kavarnah. Pokrito bo tudi področje umetnosti - robotski umetnik Vincent van PyroBot vas bo s prav posebno tehniko pirografije ovekovečil na lesu, robot kaligraf pa bo vaše ime napisal na list v kaligrafskem stilu. Aplikacija Pingpong bo preko igre namiznega tenisa predstavila eno izmed tehnik stereo računalniškega vida, preko aplikacij pa bo predstavljeno tudi sodelovanje človeka in robota v industriji. Obiskovalcem bo na ogled robot, ki bo s pomočjo orodja spajkal elektronske komponente na vezje, spoznali bodo postopek 3D robotskega rezkanja in aplikacijo, ki s pomočjo računalniških algoritmov odkrije napake v barvi ter jih nato s pomočjo robota odpravi.

Tekmovanje RobotChallenge in zanimiva predavanja

Tudi del letošnjih Dnevov industrijske robotike je tekmovanje v načrtovanju robotskih celic v programskem okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni potrebno, saj bo za vse prijavljene organizirano uvodno predavanje. Nato sledijo naloge, ki bodo preizkušale sposobnosti reševanja problemov. Najboljše rešitve bodo nagrajene, razglasitev pa bo potekala v ponedeljek, 1. aprila.

Svoje projekte bodo preko zanimivih kratkih predavanj tudi letos predstavili akademiki in strokovnjaki iz industrije.

Več informacij o programu: http://www.dnevirobotike.si