O-STA

Gospodarsko stanje in naložbena klima: "Za nemška podjetja predstavlja trenutno obdobje rasti idealen čas za vstop na slovenski trg in razširitev proizvodnih dejavnosti"

Rezultati 17. raziskave Slovensko-nemške gospodarske zbornice

Nemčija je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije. Nemško-slovenski gospodarski odnosi se z blagovno menjavo v višini skoraj 12 milijard evrov nadaljujejo v pozitivnem trendu, nanje pa vpliva visoka stopnja izvoza slovenskih podjetij v Nemčijo. Tudi glede neposrednih naložb sodi Nemčija z naložbami v višini 1,86 milijarde evrov v sam vrh najpomembnejših tujih vlagateljev.

Nemška podjetja po lastnih izračunih ustvarjajo skoraj 15 % prometa, predstavljajo 20 % celotnega slovenskega izvoza in zaposlujejo okoli 8 % vseh slovenskih delojemalcev. Dodana vrednost na zaposlenega je v povprečju 25 % višja od slovenskega povprečja in znaša 37.776 evrov. Območje Srednje in Vzhodne Evrope velja danes za Nemčijo za enega najpomembnejših gospodarskih prostorov, poslovnih partnerjev in destinacij za naložbe. Zato nemške zunanje gospodarske zbornice (AHK) od leta 2006 izvajajo skupno raziskavo o gospodarskih in naložbenih razmerah v državah Srednje in Vzhodne Evrope (MOE). Zadnja raziskava vseh nemških zunanje gospodarskih zbornic (AHK) je v 15 državah Srednje in Vzhodne Evrope potekala februarja 2019.

Raziskava Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija) o gospodarskem stanju v Sloveniji za leto 2019 je pokazala, da je Slovenija prepričljivo prekosila 14 držav Srednje in Vzhodne Evrope kot najboljša lokacija za raziskave in razvoj. Tako Slovenija izpolnjuje vse pogoje za digitalno transformacijo in vpeljavo industrije 4.0 na vseh ravneh ter odpira nove možnosti za sodelovanje. V sklopu letne raziskave se ocenjujejo gospodarsko stanje, gospodarska politika, privlačnost za naložbe v Sloveniji in stanje na trgu dela.

Slovenija že več let velja za skrivni namig nemškim vlagateljem. Po besedah predsednice Slovensko-nemške gospodarske zbornice, Gertrud Rantzen, zaupa slovenskemu trgu 80% nemških vlagateljev. Tako so prihodnje napovedi za naložbe nemških podjetij visoke. Največ naložb naj bi se zvrstilo na področju digitalizacije; za procese digitalizacije naj bi bilo v naslednjih treh letih namenjenih približno 130 milijonov evrov.

Kljub temu, da v Sloveniji trenutno vlada obdobje dinamične rasti, ki jo poganja izvozna dejavnost podjetij, pa se Slovenija še vedno spopada s številnimi izzivi. Gospodarske razmere niso idealne in številna področja so potrebna nujnih ukrepov. Med drugim je problem vedno večje pomanjkanje delovne sile, predvsem v proizvodni dejavnosti. Vzrok je ekspanzivna naložbena politika lokalnih podjetij in trend izseljevanja v druge evropske države. "Podjetja bodo zaposlovala manj kot v preteklih letih, a ne zato, ker ne bi potrebovala strokovnjakov, temveč ker jih primanjkuje!" je dejal Thomas Uihlein, član upravnega odbora Slovensko-nemške gospodarske zbornice in direktor Letalske akademije Fraport Slovenija d.o.o.

Ostaja tudi izziv na področju davčnega sistema. "Davčni sistem potrebuje fleksibilnost in spremembe, predvsem področje stroškov dela." je dejala Valerija Špacapan Friš, Podpredsednica upravnega odbora Slovensko-nemške gospodarske zbornice in direktorica podjetja Schenker d.d.

***

Ključni sklepi raziskave:

Slovenija lahko kljub tradicionalnim pomanjkljivostim še naprej ohranja vodilni položaj med državami Srednje in Vzhodne Evrope. Vendar so za uvrstitev na sam vrh potrebna še dodatna prizadevanja za izboljšanje poslovnega okolja. Letošnji rezultati kažejo na neznatno izboljšanje ključnih lokacijskih dejavnikov, ki so nepogrešljivi za naložbam prijazno okolje. Kljub temu pa čakajo vlado še pomembne naloge in izzivi, ki jih je potrebno rešiti in nemudoma izvesti. To ne vključuje le hitrega in doslednega izvajanja ukrepov privatizacije in ustvarjanja naložbam prijazne klime z/s:

1. davčnimi olajšavami za naložbe, zlasti manjše naložbe v raziskave in razvoj,

2. nadaljnjimi ukrepi za olajšanje obdavčitev, zlasti z uvedbo nadaljnjih davčnih stopenj,

3. omejitvijo socialnih prispevkov za zmanjšanje stroškov dela,

4. večjo fleksibilnostjo delovnega prava za prilagajanje novim oblikam dela,

5. paketom obsežnih reform (davčna, zdravstvena, delovna in pokojninska reforma),

6. investicijami v izobraževanje in šolski sistem, s katerimi bi se borili proti pomanjkanju kvalificirane delovne sile.

Slovenija še vedno ostaja prava izbira nemških podjetij in 80 % bi jih ponovno investiralo v Sloveniji. Vendar mora slovenska politika izvesti nujne strukturne reforme, s katerimi bi predvsem v EU dvignila konkurenčnost Slovenije in privlačnost za visoko kvalificirano delovno silo. Nemška podjetja v Sloveniji predstavljajo močan steber gospodarske rasti in znatno prispevajo k rasti slovenskega izvoza.

***

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.