O-STA

Edinstven spektakel za nadaljnjih 439 let Kobilarne Lipica in lipicanca s posebno gostjo Magnificent Maelle in več kot 100-članskim orkestrom

V nedeljo, 19. maja, bosta Kobilarna Lipica in lipicanec praznovala 439. rojstni dan. Praznovanje bodo v Lipici že tradicionalno pripravili skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije. Vrhunec bo veliki spektakel na hipodromu s posebno gostjo Magnificent Maelle in več kot 100-članskim pihalnim orkestrom.

V nedeljo, 19. maja, bo minilo 439 let, odkar je habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posestvo od tržaškega škofa in ustanovil kobilarno v Lipici. Tako se je začela zgodba o reji lipicanske pasme konj, ki jo bodo lahko obiskovalci Lipice v nedeljo doživeli na prav poseben način, na velikem konjeniškem spektaklu.

Na ta praznični dan se bodo domov, v Lipico vrnili lipicanci iz vse Slovenije, saj bo Kobilarna Lipica Dan lipicanca že tradicionalno praznovala skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije. Posebna gostja spektakla bo Magnificent Maelle, ki s svojo energijo in pogledom usmerja konje v popolno harmonijo in zaupanje. Obeta se izjemno doživetje povezanosti s konji, veselja in zaupanja, ki se dotakne prav vsakega.

Čudoviti beli lipicanci bodo navdušili z najzahtevnejšimi figurami klasične dresure in nastopili tudi ob zvokih več kot 100-članskega pihalnega orkestra. Združene kraške pihalne godbe iz Trebč, Komna in Sežane bodo premierno izvedle dve povsem novi priredbi tradicionalnih kraških ljudskih pesmi, nastali izpod peresa Tomaža Nedoha, in tako pripravile prav poseben poklon tradiciji Krasa, ki je dom lipicanca.

Pestremu dogajanju se bodo pridružili tudi energični akrobati. Najbolj igrivi mali obiskovalci se bodo zabavali med dogodivščinami v parku in na delavnicah, na predstavitvah sedlanja in kovanja bodo pobližje spoznali življenje lipicancev, nestrpno pa jih pričakujejo tudi poniji. Najbolj prijazno in igrivo dobrodošlico bodo obiskovalci Lipice doživeli že ob vhodu v kobilarno, kjer jih bodo pozdravile lipicanske kobile s svojimi temnimi žrebički. Do današnjega dne jih je prišlo na svet že 28 z obetom, da je pred Lipico in lipicancem svetla bodočnost - še več kot nadaljnjih 439 let.

Lipicanec je dobil ime po Lipici, Lipica pa po drevesu lipi

Zgodovinski viri pravijo, da je na vrhu lipiškega griča nekoč rasla lipa. Ta je dala ime vasi Lipica, ta pa lipicanski pasmi konj. Kraški konji so bili poznani in priljubljeni že vse od rimskih časov. Zgodba o Lipici in lipicancu pa se je začela v 16. stoletju. Habsburžani so takrat iskali lokacijo za novo kobilarno, saj so potrebovali dovolj kakovostnih konj za potrebe dvora. V tistem času so bili posebno cenjeni španski konji, Kras pa je s svojim podnebjem in zemljo izstopal kot pokrajina, podobna Španiji. Zato je Habsburški nadvojvoda Karel II za dvorno kobilarno izbral letni dvorec tržaškega škofa v Lipici. Pogodbo o nakupu je podpisal 19. maja 1580. Ta dan šteje kot dan ustanovitve Kobilarne Lipica in datum začetka reje lipicanske pasme konj.

Praznovanje Dneva lipicanca bo spremljalo tudi tekmovanje v vožnji vpreg. Najboljši slovenski vozniki se bodo 19. maja pomerili v elegantni dresurni vožnji in adrenalinski spretnostni vožnji. Spodbujajte jih vse od 8. ure dalje!

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo https://we.tl/t-31I5e7IrUL

Več informacij: www.lipica.org

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed, Kobilarna Lipica, Gabriele Boiselle / Edition Boiselle, Luka Karlin