O-STA

Kobilarna Lipica praznuje 442 let!

Zgodba Kobilarne Lipica se je začela na današnji dan daljnega leta 1580. Praznovanje ob "Dnevu lipicanca" bo v nedeljo, 22. maja 2022, ko bodo v Kobilarni postregli s konjeniškimi spektakli, otroškimi zabavami, glasbo in vrhunsko kulinariko Restavracije Gratia.

19. maja 1580 je habsburški nadvojvoda Karel II., sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, kupil lipiško posestvo od tržaškega škofa. Kmalu po tem so iz Španije pripeljali 30 plemenskih konj in začela se je vzreja lipicanca. Slovenija se tako lahko pohvali z najstarejšo evropsko kobilarno, ki brez prekinitve vzreja isto pasmo konj.

"Dan lipicanca" se bo v Kobilarni Lipica pričel s spustom kobil in žrebet na pašo. Za tem ne gre zamuditi treninga lipiške jahalne šole in doživetja "stik s konjem".

Vrhunec praznovanja bo tekmovanje v vožnji vpreg na hipodromu ob 12. uri ter predstava lipiške jahalne šole in združenja rejcev lipicanca 15. uri. Najbolj aktivni obiskovalci se lahko preizkusijo v nordijski hoji (potrebna prijava), golfu, mini golfu in disc golfu.

V sklopu otroškega programa bo celodnevna animacija z zajčekom Poskokcem, gledališka predstava "Brihta išče prijateljico" in poni delavnica za otroke. Za veliki finale bosta nastopila Anika Horvat in Slavko Ivančič.

Celoten program dogajanja si lahko pogledate tukaj.

Vstopnice lahko kupite na spletu ali vhodu v Kobilarno. Ob nakupu vstopnice vam podarjamo brezplačno igro disc golfa!