O-STA

Slovesna akademija ob 100-letnici elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani

V ponedeljek, 20. maja 2019, je ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma obeležila 100 let elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani. Polno dvorano gostov Slovesne akademije so v počastitev jubileja nagovorili tudi eminentni gostje, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. zasl. prof. dr. Tadej Bajd, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič in seveda gostitelj, dekan Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Gregor Dolinar. Med drugimi cenjenimi gosti so bili tudi rektor Nacionalne Ukrajinske Univerze prof. dr. Zagirnyak Mykhaylo Vasylyovych, prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Barbara Novak, dekani drugih članic Univerze v Ljubljani, predstavniki gospodarstva in drugi.

Začetka študija elektrotehnike in ljubljanske univerze so se na Slovesni akademiji spomnili z interpretirano ponovitvijo uvodnih besed nastopnega predavanja z naslovom Inženjer filozof in stroj velikan, ki ga je imel Milan Vidmar 19. maja 1919, ko so bili slovesno otvorjeni tehniški visokošolski tečaji kot temelj razvoja visokošolskega študija elektrotehnike na Slovenskem. Upodobil ga je igralec, profesor in dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Tomaž Gubenšek.

Izjemni glasbeni ustvarjalec Janez Dovč je spremljal vezno besedilo z glasbenimi točkami, prirejenimi v čast 100-letnici, ki so njegovo avtorsko delo in v sebi združujejo njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Program sta popestrila še vokalna skupina Fakultete za elektrotehniko in glasbena skupina kWh, ki sta ustvarila svečano atmosfero ob enkratnem dogodku.

Fakulteta se je ob slovesni priložnosti posebej zahvalila tistim podjetjem in organizacijam, s katerimi je realizirala številne uspešne skupne projekte, pri marsikaterem od teh projektov so vključeni tudi študenti Fakultete za elektrotehniko. Dekan prof. dr. Gregor Dolinar je izbranim podelil priznanja. Na fakulteti so prepričani, da se to sodelovanje odraža tudi v poslovni uspešnosti teh podjetij in hkrati v odličnih diplomantih, ki prihajajo z elektrotehniške fakultete. Svoje poglede na povezovanje akademske sfere z gospodarstvom je v govoru izrazil tudi g. Marjan Drmota, prejemnik priznanja v imenu koncerna Kolektor, sicer član uprave podjetja in predsednik razširjenega upravnega odbora Fakultete za elektrotehniko.

Bogato zgodovino fakultete so si gostje lahko ogledali v kratkem video prispevku o Fakulteti za elektrotehniko skozi čas, ki je nastal s pomočjo arhivskih gradiv Radiotelevizije Slovenije in posameznikov na Fakulteti za elektrotehniko, izdelali pa so ga študenti Multimedije Fakultete za elektrotehniko, ki so v sodelovanju z RTV Slovenija prireditev tudi posneli.