O-STA

Že 14. tekmovanje Rubikon na pravni fakulteti v Ljubljani

V četrtek, 23. maja 2019, je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani potekalo finale že 14. tradicionalnega tekmovanja študentov s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Mariboru, Evropske pravne fakultete Nove univerze, Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani v predstavitvi sodb Evropskega sodišča za človekove pravice. Tekmovanje je potekalo ob 25-letnici ratifikacije Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) pod častnim pokroviteljstvom ministrice za pravosodje Andreje Katič. Prisotne sta nagovorila v imenu organizatorja zasl. prof. dr. Ciril Ribičič in državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan, ki je poudarila pomembnost tekmovanja in nasploh Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP).

Tekmovanje je potekalo tako, da so imeli v finalu tekmovalcu deset minut časa, da prestavijo sodbo zoper Slovenijo, ki so jo izbrali sami. Nato pa so odgovarjali na vprašanja ocenjevalne komisije. Tekmovalci sicer nastopajo kot posamezniki, ocenjevalna komisija pa ni vedela, s katere fakultete je posamezen finalist. Po mnenju predsednice komisije, zasl. prof. dr. Dragice Wedam Lukić, je skozi leta viden napredek v kakovosti predstavitev, tako da je odločitev o zmagovalcu vsako leto težja. Poleg nje sta bila v komisiji še as. Marjan Kos in zmagovalec X. Rubikona, Rok Dacar.

Na tekmovanju je bil pri predstavitvi sodbe v zadevi Vaskrsić najuspešnejši Mark Jeršič, drugo mesto je osvojila Eva Hvalec, tretje pa Lara Krneža. Čestitke!

S tekmovanjem se poudarja pomen evropskega prava človekovih pravic, ki se s poglobljenimi analizami udeležencev tekmovanja uspešno širi med študenti.