O-STA

Zmaga Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na Evropskem delu tekmovanja Manfred lachs space law moot court competition 2019


Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki jo sestavljajo tekmovalki Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič, coach Rok Kljajič ter mentorica izr. prof. dr. Vasilka Sancin, je 24. maja 2019 v Parizu (Francija) v evropskem krogu tekmovanja Manfred Lachs Moot Court Competition, potem ko je v predhodnih krogih premagala vse tekmece in se v finalu pomerila še z ekipo Pravne fakultete Univerze na Dunaju, osvojila naslov evropskih prvakov! Tako bo oktobra letos zastopala Evropo na svetovnem finalu, kjer se bo pomerilo pet zmagovalnih ekip, predstavnikov Severne Amerike, Latinske Amerike, Afrike, Azije in Evrope, v okviru 70. Mednarodnega astronavtičnega kongresa, ki bo potekal med 21. In 25. oktobrom 2019 v Washingotnu, D.C. v Združenih državah Amerike.

Manfred Lachs Space Law Moot Court je tekmovanje v poznavanju prava vesolja in mednarodnega javnega prava v organizaciji Mednarodnega inštituta za pravo vesolja (International Institute of Space Law) in Evropskega centra za pravo vesolja (European Centre for Space Law).

Sprva se ekipe pomerijo na regionalni ravni, in sicer v Evropi, Avstraliji, Aziji, Ameriki in Afriki. Zmagovalne ekipe regionalnih delov tekmovanja nato nastopijo v finalu pred sodniki Meddržavnega sodišča v Haagu, kjer je najboljša ekipa razglašena za zmagovalko svetovnega Manfred Lachs Moot Court tekmovanja.

Tekmovanje je zamišljeno kot simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu in je sestavljeno iz dveh delov, pisnega in ustnega. Na začetku mora posamezna ekipa pripraviti dva pisna memoranduma, enega za tožečo in enega za toženo stranko, v katerih ekipe pravno in dejansko argumentiratirajo posamezne zahtevke, ki so jih stranke naslovile na Meddržavno sodišče v zvezi s hipotetičnim primerom. Po predložitvi obeh memorandumov se ekipe pripravljajo na ustni zagovor, ki poteka vsako leto v drugi državi in je sestavljen iz treh krogov. V prvem krogu posamezna ekipa nastopi dvakrat v vlogi tožeče stranke in dvakrat v vlogi tožene stranke. Temu sledi razglasitev najboljših štirih ekip, ki se uvrstijo v polfinale, ki mu nato sledi še finale.

Letošnji primer zajema problematiko pravne dopustnosti okupacije stalne raziskovalne postaje na Mesecu. Bistvo problema je, ali je možno skladno z obstoječim mednarodnim javnim pravom in pravom vesolja to postajo, ki jo je ena država zgradila, vendar po spletu okoliščin pozneje zapustila, pravno veljavno zasesti. Ekipe so se torej morale opredeliti do vprašanja, ali lahko ena država zasede zapuščeno bazo druge države po določilih vesoljskih konvencij, predvsem 8. člena Pogodbe o načelih, ki urejajo dejavnosti držav pri raziskovanju in uporabi vesolja, vključno z Mesecem in drugimi nebesnimi telesi. Poleg tega so se ekipe ukvarjale tudi z vprašanji stroškov, nastalih zaradi razdrte mednarodne pogodbe o vesoljskih poletih, z drugimi instituti mednarodnega javnega prava in prava vesolja, ki bi jih lahko Meddržavno sodišče uporabilo za situacijo na Mesecu, ter s problemi varovanja okolja na Mesecu. Primer se nanaša tudi na odškodninsko odgovornost za škodo, povzročeno z vesoljskimi objekti ter vprašanje definicije vesoljskega objekta.

Na predvečer evropskega dela tekmovanja, 21. maja, je bila organizirana registracija ekip v prostorih Jean-Monnet Faculté v Parizu, kjer je navzoče nagovoril prof. Armel Kerrest (University of Western Brittany). Naslednji trije dnevi so bili namenjeni prvemu krogu ustnega dela evropskega dela tekmovanja, ki je potekalo na Jean-Monnet Faculté (Université Paris-Sud) in je bilo sestavljeno iz štirih "tekem". Kot govornici sta vse dni na strani ekipe Pravne fakultete UL nastopali Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič. Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je v prvem krogu nastopila prvi dan v vlogi tožnika zoper ekipo iz Bolgarije, drugi dan dvakrat v vlogi toženca, prvič proti ekipi iz Belgije in drugič proti ekipi iz Madžarske, tretji dan pa ponovno v vlogi tožnika zoper ekipo iz Švice. Po zaključku prvega kroga je 23. maja sledila razglasitev štirih najboljših ekip. V polfinale so se uvrstile ekipe iz Finske, Avstrije, Grčije in ekipa Pravne Fakultete Univerze v Ljubljani iz Slovenije, ki so naslednji dan nastopile v polfinalu, ponovno organiziranem na Jean-Monnet Faculté. V polfinalu je ekipa Pravne Fakultete Univerze v Ljubljani nastopila v vlogi tožnika proti ekipi iz Grčije. Temu je sledilo še finale, v katerega sta se uvrstili ekipa iz Avstrije in ekipa Pravne Fakultete Univerze v Ljubljani. Na koncu je zmago, kot že rečeno, slavila slednja.

V evropskem delu tekmovanja so v vlogi sodnikov nastopili najuglednejši strokovnjaki s področja prava vesolja: Armel Kerrest (University of Western Brittany, Francija), Christian Brünner (University of Graz, Avstrija), Sergio Marchisio (Sapienza University of Rome, Italija), María Del-Carmen Muñoz Rodríguez (University of Jaén, Španija), Marco Ferrazzani (vodja pravnega oddelka pri Evropski vesoljski agenciji), Dorota Englender (pravnica pri Evropski vesoljski agenciji), Alexander Soucek (pravnik pri Evropski vesoljski agenciji), Steve Bochinger (izvršni direktor podjetja Euroconsult), Ulike Bohlmann (pravnica pri Evropski vesoljski agenciji), Jan Helge May (odvetnik pri odvetniški družbi BHO Legal v Kölnu v Nemčiji), Tanja Masson (Leiden University), Willy Mikalef (pravnik pri odvetniški družbi Bird & Bird), Julie Minato (pravnica pri DLR - nemški letalski in vesoljski center), Eloi Petros (pravnik pri podjetju ArianeGroup), Gina Petrovici (pravnica pri Evropski vesoljski agenciji), Nicholas Puschman (odvetnik pri odvetniški družbi Bird & Bird LLP), Isabel Reutzel (vodja pisarne DLR (nemškega letalskega in vesoljskega centra) v Parizu), Jean-Claude Vecchiato (partner v odvetniški družbi Bird & Bird), Andre Farand (pravnik pri Evropski vesoljski agenciji), Cecile Gaubert (pravnica pri odvetniški družbi Gaubert Avocats), Clemence Lambrecht (pravnik pri CNES - francoskem nacionalnem centru za vesoljske raziskave), Julien Marie (pravnik pri CNES - francoskem nacionalnem centru za vesoljske raziskave) in Ilaria Zilioli (pravnica pri Evropski vesoljski agenciji).

Tekmovalci so v okviru letošnjega tekmovanja pridobili znanje o klasičnih institutih mednarodnega javnega prava, kot so na primer suverenost držav, prepoved vmešavanja v notranje zadeve drugih držav in prepoved uporabe sile, o njihovem odnosu do pridobitve novega ozemlja ter uporabi teh pravil in načel v vesolju. Prav tako so morali preučiti mednarodno pravo okolja v kontekstu vesolja, odgovornosti za nespoštovanje mednarodnih pogodb in pravne probleme mednarodne odgovornosti za škodo, povzročeno z vesoljskimi objekti. Kot najpomembnejši prispevek tekmovanja k razvoju udeležencev kot pravnikov je treba izpostaviti vpogled v praktično delo pravnikov, saj so morali tekmovalci ne le opraviti raziskavo pravne ureditve različnih področij, temveč to znanje tudi uporabiti na hipotetičnem primeru ter pisno in ustno zagovarjati posamezne zahtevke strank v sporu.

Udeležbo na tekmovanju je poleg UO Pravne fakultete Univerze v Ljubljani s finančno podporo omogočil tudi Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije.