O-STA

Več kot 180 dijakov iz vse Slovenije bo zadnji teden šolskih počitnic izkoristilo za udeležbo na poletni šoli Kariernih centrov Univerze v Ljubljani

Predstavitve in delavnice na Poletni šoli za dijake. Foto: Foto studio Nora
Obisk podjetij. Obisk NLB. Poletna sola za dijake. Foto: Karierni centri UL

Ljubljana, 23. 8. 2019 - Od 26. do 30. 8. 2019 bo trajala Poletna šola za dijake z naslovom Več kot 360 priložnosti, ki čakajo nate v organizaciji Kariernega centra Univerze v Ljubljani. Vsa mesta so že zapolnjena. Pričakujemo 184 dijakov iz vse Slovenije. Dijaki bodo spoznavali svoje interese, talente, osebnostne lastnosti, vpisni postopek, poklice prihodnosti, potencialna bodoča delovna okolja, možnost mednarodnih izmenjav in štipendij. Obiskali bodo nekatere od 17 sodelujočih fakultet in akademije ter 12 potencialnih bodočih delodajalcev iz različnih panog. Program so si sestavili sami, glede na svoje potrebe in interese.

Namen poletne šole je spodbuditi dijake, da začnejo pravočasno razmišljati o izbiri študija, da prepoznajo svoje interese, osebnostne lastnosti in kompetence, se seznanijo z možnostmi študija in zaposlovanja v prihodnosti in se tako lažje odločijo glede nadaljnje študijske/karierne poti.

Maja Dizdarević, vodja Kariernih centrov Univerze v Ljubljani, pravi: "V zadnjih letih, ko se generacije mladih manjšajo, je precejšnja konkurenca med ponudniki izobraževalnih programov. Mladi imajo več izbire kot kdajkoli prej, manj pa poznajo svoje interese, sposobnosti in zaposlitvene možnosti v prihodnosti. To je popolnoma razumljivo, hkrati pa marsikoga to postavi še v večjo dilemo ali celo stisko. Na spletu je dostopnih veliko informacij, ki pa ne morejo nadomestiti osebne izkušnje, srečanja z zaposlenimi na fakultetah in akademijah, obiskov v realna delovna okolja in poglobljenega svetovanja s strokovnjaki v Kariernih centrih Univerze v Ljubljani. Prav zato smo našo poletno šolo zastavili na način, da vse to omogoča. Mladi so nam na pretekli poletni šoli zaupali, da so veseli za vse informacije, ki smo jim jih podali, da jim je poletna šola pomagala pomisliti še na druge plati študija in da je bil to del počitnic, ki je bil pametno porabljen. Njihova mnenja so nam izjemno pomembna, saj iz njih vidimo, da je ključen namen poletne šole dosežen."

Dijaki so se letos lahko prijavili na posamezno delavnico ali obisk glede na njihova zanimanja v treh sklopih. V dopoldanskih delavnicah Jaz pod lupo bodo spoznavali svoje osebnostne lastnosti, interese, talente, pa tudi visokošolski sistem, štipedije in vpisni postopek.

V drugem sklopu Faksi v praksi bodo prek aktivne udeležbe spoznavali, kaj določen študijski program nudi in pridobili informacije od študentov in zaposlenih iz prve roke. Obiskali bodo Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, Biotehniško fakulteto, Ekonomsko fakulteto, Fakulteto za družbene vede, Fakulteto za farmacijo, Fakulteto za matematiko in fiziko, Fakulteto za računalništvo in informatiko, Fakulteto za socialno delo, Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za upravo, Filozofsko fakulteto, Medicinsko fakulteto, Naravoslovnotehniško fakulteto, Pedagoško fakulteto, Pravno fakulteto, Veterinarsko fakulteto in Zdravstveno fakulteto.

Kaj lahko po zaključku študija počneš s svojim znanjem, izobrazbo ali poklicem, bodo dijaki spoznavali v popoldanskem sklopu Znanje v praksi. Izbirali so lahko med 12 podjetji in organizacijami z različnih področij, pri katerih si bodo ogledali njihove prostore in spoznali poklice v praksi. Obiskali bodo podjetja Adriamedia Ljubljana, Agilcon, Cankarjev dom, Cosylab, Hišo Evropske unije, Lek, Ljubljanske mlekarne, LTH Castings, Protim Ržišnik Perc, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, Univerzitetni klinični centrer Ljubljana in Zavarovalnico Triglav. Med podjetji Lek in Cosylab že drugo letos sodelujeta na Poletni šoli za dijake. Dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku, d. d., pojasnuje: "Z veseljem sodelujemo tudi z dijaki, katere želimo v prvi vrsti navdušiti za študije naravoslovnih smeri. Na tem mestu vidimo veliko dodano vrednost poletne šole, ki dijake spodbuja, da nas v podjetjih sploh obiščejo in nas spoznajo. Z veseljem jih sprejmemo in jim pokažemo svoje laboratorije in delo z željo, da bi jim pomagali pri odločitvi za njihovo nadaljnjo študijsko in poklicno pot." Tudi v Cosylabu, d. d., menijo podobno. Janja Hren, strokovna sodelavka za razvoj kadrov, izpostavlja: "V Cosylabu smo navdušeni nad znanostjo, zato tudi radi navdušujemo mlade za znanost, naravoslovje in inženirske poklice. Ti poklici so, v obdobju hitro spreminjajočih se tehnologij, nujni za konkurenčno gospodarstvo. V poletni šoli za dijake tako z veseljem sodelujemo, saj nam le-ta omogoča, da dijakom predstavimo pomen teh poklicev in možnosti, ki jih takšna izobrazba nudi (raznolikost delovnih mest, delo z najnovejšimi tehnologijami, izzive in tehnološke ter znanstvene preboje, ki doprinesejo k svetovnemu znanstvenemu razvoju ...)."

Aktivnosti Kariernih centrov sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, zato so za dijake brezplačne. Ker si želimo, da je dogodek dostopen tudi dijakom izven osrednjeslovenske regije, bomo dijakom povrnili tudi strošek prevoza, vsi udeleženci pa bodo dobili tudi topel obrok.

Več informacij in prijavnico najdete na spletni strani: https://bit.ly/2LS7Mwn.

Pripravili smo tudi videe in druge objave, ki jih lahko spremljate na Facebooku - dogodek in na Instagramu.