O-STA

Poletna šola "Spodleteti bolje!" na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

Poletna šola

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL) bo med 26. in 30. avgustom 2019 potekala filozofska poletna šola z naslovom "Spodleteti bolje!" (Fail better!). Na poletni šoli bodo svoja najnovejša spoznanja predstavili trije ugledni mednarodno uveljavljeni znanstveniki, ki so poznani kot "ljubljanska šola": prof. dr. Slavoj Žižek, prof. dr. Alenka Zupančič in prof. dr. Mladen Dolar.

Na poletno šolo se je prijavilo več kot 120 udeležencev iz kar 17 držav. Največ jih prihaja z Danske in iz Nemčije. "Zelo smo hvaležni Filozofski fakulteti za vabilo, da predstavimo svoje delo v Poletni šoli v okviru obeleževanja stoletnice ustanovitve ljubljanske Univerze, ki je naša alma mater. V mednarodnem prostoru nas večkrat označujejo kot 'ljubljansko lacanovsko šolo', vendar doslej še nismo nikoli organizirali takšne prezentacije v Ljubljani in smo nasploh zelo redko javno nastopali skupaj v Sloveniji. Morda je bila potrebna zunanja spodbuda za to, da bi t. im. 'ljubljanska šola' prišla v Ljubljano. Upamo, da bomo tukaj lahko spodleteli bolje," so pred začetkom šole povedali sodelujoči profesorji.

Več podatkov o profesorjih, ki bodo sodelovali na poletni šoli, je na voljo na spletni strani: http://failbetter.ff.uni-lj.si/domov.html, kjer je objavljen tudi program. Naslov poletne šole "Spodleteti bolje" je vzet iz slovitega citata Samuela Becketta: "Try again. Fail again. Fail better." (Worstward Ho) "Poskusi znova. Zamoči znova. Zamoči bolje." (prev. Andrej Skubic). Naslov jemlje za izhodišče občutje spodletelosti in neuspeha kritične misli in politike emancipacije spričo vzpona novega populizma, vznika poprej nezamisljivih figur voditeljev, naraščajočih družbenih in ekonomskih protislovij, apokaliptičnih perspektiv globalnih in ekoloških katastrof itd. Neuspeh je izhodišče, ki terja nov angažma mišljenja.

Poletna šola je sicer eden od osrednjih dogodkov, ki jih v letu, ko fakulteta praznuje svojo stoletnico, organiziramo na Filozofski fakulteti. Programska knjižica z ostalimi dogodki, ki jih Filozofska fakulteta organizira v okviru praznovanja stoletnice, je na voljo na povezavi: http://www.ff.uni-lj.si/100letFF/program/program-ob-100-letnici.