O-STA

Šarec in Medvedjev v Moskvi odkrila spomenik padlim slovenskim vojakom

Moskva, 10.9.2019 - Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je v okviru uradnega obiska skupaj s predsednikom Vlade Ruske federacije Dmitrijem Medvedjem odkril spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Ruske federacije.

Spomenik, ki ga krasi napis "Slovenskim žrtvam, hvaležna domovina", stoji v Parku zmage v Moskvi.

Predsednik vlade je ob odkritju poudaril pomen dogodka, da lahko ob prisotnosti visokih predstavnikov obeh držav in prijateljev Slovenije počastimo spomin na padle Slovence na ruskih tleh.

"V tem veličastnem muzeju na prostem, kjer se prepletajo zgodbe ljudi in narodov, združenih v bolečini, zgodb, povedanih z vrhunsko umetnostjo in arhitekturo, bomo danes tudi Slovencem, padlim v prvi in drugi svetovni vojni, odkrili spominsko obeležje. To znamenje sprave med generacijami in evropskimi narodi je korak več k nadgradnji medsebojnega zaupanja."

Nadaljeval je še, da so za miren razvoj in blaginjo potrebna skupna dejanja, zato je prepričan, da so dobri odnosi med Slovenijo in Rusijo pomembni tudi v širšem evropskem in mednarodnem kontekstu. "Prepričan sem, da bosta Slovenija in Rusija tudi v prihodnje skupaj iskali nove priložnosti za krepitev in nadgradnjo prijateljskih odnosov med državama ob obojestranskem spoštovanju in v obojestransko korist obeh držav in državljanov."

Izvedba projekta postavitve spomenika je v sodelovanju z mestom Moskva in organi Ruske federacije potekala pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Avtorja arhitekturnega umetniškega dela sta Rok Klanjšček, u.d.i.a., in Grega Tramte, u.d.i.a.

Tudi ministrica Klampferjeva je izrazila zadovoljstvo ob odkritju prvega spomenika, posvečenega padlim slovenskim vojakom in drugim žrtvam vojn slovenskega naroda na ozemlju Ruske federacije. "V obeh svetovnih vojnah so številni Slovenci, po nekaterih ocenah celo okoli 10.000, na ruskih tleh izgubili življenje v spopadu ali v dolgotrajnem vojnem ujetništvu. Zato je pomembno in prav, da se padlim slovenskim vojakom in drugim žrtvam vojn slovenskega naroda na ozemlju Ruske federacije poklonimo. V ta namen je Republika Slovenija v sodelovanju z mestom Moskva in organi Ruske federacije izvedla projekt postavitve spomenika slovenskim žrtvam v Ruski federaciji kot osrednjim spominskim obeležjem slovenskim žrtvam. Izgradnja in postavitev spomenika, za katerega je poskrbelo naše ministrstvo, je poklon žrtvam ter v opomin in spomin vsem nam. Spomenik simbolično izhaja iz našega očaka, simbola Slovenije Triglava, ki se pojavlja tudi v vseh naših drugih uradnih simbolih," je še povedala ministrica.

Foto: Nebojša Tejić, STA