O-STA

Letošnji Elektrofest na temo inovacij v energetiki

Štiri uveljavljene elektroinstitucije, družba ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar, ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko in družba GEN energija so v petek, 13. septembra 2019, izvedle že 8. Elektrofest. Dogodek je bil namenjen dijakom in srednješolcem, ki so jim na zanimiv in interaktiven način predstavili temo inovacij v energetiki. Vse prisotne na dogodku so najprej pozdravili predstavniki elektroinstitucij, nato pa so se udeleženci sprehodili čez štiri poučne "elektropostaje".

Električni dirkalniki in atmosferske razelektritve

Strokovnjaki družbe ELES so se posvetili temi električne mobilnosti. Ker se na naših cestah pojavlja vedno več električnih vozil, so želeli obiskovalcem približati delovanje baterijskih hranilnikov električne energije. Pridružili so se jim tudi študenti ljubljanskih fakultet, združeni v ekipi Superior Engineering, in predstavili njihov izum - dirkalnik na električni pogon, s katerim tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih. Na Elektroinštitutu so udeleženci iz prve roke izvedeli več o pojavnostih in lastnostih atmosferskih razelektritev. Spoznali so sistem za beleženje SCALAR ter uporabnost pridobljenih podatkov pri upravljanju in zaščiti sistemov in objektov, ki so izpostavljeni učinkom atmosferskih razelektritev.

Energetske mešanice, jedrske elektrarne in nepredvidljivi pojavi

Družba GEN energija je letos znotraj njihove "elektropostaje" pripravila kar dve področji raziskovanja. V prvem delu so dijaki v spletni simulaciji oblikovali energetsko mešanico in poskušali zadovoljiti dnevne potrebe Slovenije po električni energiji. Naučili so se, kako se proizvodnja električne energije prilagaja dnevni porabi. Drugi del je bil posvečen simulatorju zagona in delovanju Nuklearne elektrarne Krško. Udeleženci so se preizkusili v vlogi operaterja jedrske elektrarne, ki med drugim spremlja tudi naraščanje in spremembo toplotne moči v reaktorju z upravljanjem kontrolnih palic, prenos pare na turbino in pretvorbo mehanske energije v električno. Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so udeleženci tekom računalniške igre spoznali zahtevnosti vzdrževanja ustrezne frekvence električne napetosti pri naključnih dogodkih. V medsebojnem tekmovanju so se preizkusili v vlogi različnih akterjev in naprav: od prilagodljive klasične elektrarne, prek spremenljive proizvodnje obnovljivih virov energije do muhastega odjemalca.

Sproščeno vzdušje in dobra družba

Inovativen in poučen dan so organizatorji Elektrofesta popestrili z zabavnim programom na skupnem parkirišču vseh treh institucij. Manjkali niso niti slastni hamburgerji, medtem ko je za najboljšo družbo poskrbela ekipa radia Antena z Gverilcem Birkom.