O-STA

Podeljena pesniška nagrada Fanny Haussmann

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je drugo leto zapored razpisal pesniško nagrado Fanny Haussmann, prve slovenske pesnice, katere 200. obletnico rojstva smo obeležili lansko leto.

Na razpis je prispelo 52 ciklusov pesmi s poljubno tematiko.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Lidija Koceli, slovenistka, Marija Končina, slovenistka, in dr. Zoran Pevec, pesnik ter literarni kritik (član komisije je bil tudi Peter Kolšek, pesnik, kulturnik, novinar in literarni kritik, ki je maja letos žal preminul), je v ožji izbor nominirala 5 avtorjev in avtoric: Ervina Fritza, Petro Koršič, Marušo Mugerli Lavrenčič, Francija Novaka in Andraža Poliča.

V petek, 20. septembra, so v baročnem Dvorcu Novo Celje razglasili nagrajenko. Nagrado je prejela pesnica Maruša Mugerli Lavrenčič. Izročil jo je županObčine Žalec Janko Kos.

Na prireditvi so predstavili tudi novo številko revije za književnost in kulturo VPOGLED, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 15 let.

O pesniški nagradi in natečaju je spregovoril odgovorni urednik revije Vpogled dr. Zoran Pevec, revijo je predstavila urednica Marija Končina, zbrane je nagovoril gost Aleš Šteger, pesnik, pisatelj, prevajalec in kritik.

Večer sta popestrila vokalistka Urška Gajšt in kitarist Igor Bezget. Dogodek je povezovala Jolanda Železnik.

Avtor fotografije je Tone Tavčer, več fotografij s prireditve je na:

www.zkst-zalec.si