O-STA

Krk nista zgolj morje in sonce - Krk je lahko pravo doživetje

Mesto Krk vstopa v jesen z dvema novostma - Experiencekrk.com in Camino Krk. Experiencekrk.com je nova spletna stran namenjena promociji doživetij ter povezovanju turistov z lokalnimi ponudniki. Camino teden na otoku Krku pa predstavlja projekt, s katerim naj bi vzpostavili temelje za razvoj romarskega in verskega turizma z namenom, da bi podaljšali sezono in razvoj turizma v skladu z načeli trajnostnega razvoja in ohranjanja tradicije.

Ravno doživetja in izkušnje igrajo pri sodobnih turistih ključno vlogo pri izbiri destinacije za oddih. Turistična zveza mesta Krk je sprožila novo digitalno kampanjo, katere cilj je predstavitev ponudbe, ki jo v kontekstu novih doživetij lahko ponudita mesto in otok Krk skozi vse leto. Za promocijo samega mesta Krk in otoka Krka kot destinacije, ki je lahko aktualna skozi vse leto, smo določene turistične produkte izpostavili in jih predstavili na portal Experiencekrk.com, ki bo našim gostom omogočil, da vstopijo v neposredni stik z lokalnimi ponudniki storitev.

Na portalu Experiencekrk.com je predstavljen celoten sklop turističnih tematskih produktov z namenom, da bi privabili turiste tudi izven glavne turistične sezone. Tematski produkti vključujejo kulturno-zgodovinsko, gastronomsko, romantično in versko ponudbo ter zobozdravstvene storitve. Poleg navedenega, so na omenjenem portalu predstavljene tudi ideje glede nastanitve za navtike, ljubitelje adrenalina, planince, kolesarje in umetniške duše, ideje za enodnevne in večdnevne izlete ter celo prgišče nasvetov glede tega, kako lahko gosti, glede na njihove interese, čim kvalitetnejše preživijo svoj čas na otoku.

Poleg ostalih vsebin, je na portalu predstavljena še ena pomembna novost, in sicer Camino teden na Krku, ki se bo letos prvič odvijal v času med 30.9. in 6.10. 2019, potekal pa bo v organizaciji Turistične zveze mesta Krka in bratovščine Svetega Jakoba, v sodelovanju z različnimi partnerji. Ta dogodek predstavlja uvod v obeleženje uradne hrvaške Camino poti, ki se bo vila po poteh srednjeveških romarski stez na otoku Krku. Tematska pot Camino Krk bo postala del evropske mreže romarskih poti Svetega Jakoba ter ustvarila pogoje za razvoj romarskega in verskega turizma na otoku Krku. Camino Krk je krožna, 100 km dolga pot, ki poteka po pešpoteh otoka Krka. Romarska pot s začne v mestu Krk, končna točka poti pa je v mestu Kornić pred cerkvijo Svetega Jakoba.

Camino de Santiago - Pot Sv. Jakoba je več kot 800 km dolga romarska pot, ki jo v Španiji letno prehodi več kot 320.000 romarjev, v celotni Evropi pa je romarskih popotnikov še bistveno več. Svet Evrope ji je leta 1987 podelil naziv "Prva ulica Europe". Leta 1993 je UNESCO razglasil španski in francoski del poti za UNESCO-vo svetovno kulturno dediščino. Mreža poti Svetega Jakoba, ki vodijo v Santiago de Compostelo, se razprostira po celotni Evropi. V Santiago de Compostelo vodijo tudi smerokazi s severne Norveške in ostalih baltskih dežel.

Na Hrvaškem že od leta 1203 Bratovščine Svetega Jakoba organizirano pomagajo romarjem, tako kot so nekdaj pomagali tistim, ki so prehodili pot od Hrvaške do Santiago de Compostele in nazaj. Današnja Bratovščina Svetega Jakoba s sedežem v Samoboru, ki je članica Nadbratovščine Svetega Jakoba v Santiago de Composteli, to romarsko tradicijo seveda nadaljuje. Nadbratovščina Svetega Jakoba je sicer osrednja institucija, ki združuje združenja in bratovščine Svetega Jakoba iz vsega sveta. Izdan je bil tudi hrvaški romarski potni list - Credentila, ki je uradno potrjena romarska listina, s katero se v Santiago de Composteli lahko pridobi diploma o opravljenem romanju.

Namen manifestacije Camino teden na Krku je predstaviti nov turistični produkt širši javnosti in ostalim udeležencem v projektu. Gre za dogajanje z bogatim programom, ki je povezan s Potjo Svetega Jakoba (predavanja, tribune, razstave, filmske projekcije ...). V sklopu tega programa se bo odvijal tudi pohod in markiranje same poti. Podoben dogodek bo organiziran dvakrat letno, v aprilu in oktobru, preostali del leta pa bodo obiskovalci, po predložitvi opisa poti, lahko hodili po poteh sami, v lastni režiji. Za več informacij obiščite spletno stran www.ExperienceKrk.com/camino, kjer lahko najdete tudi obrazec za prijavo.

Lepo vabljeni, da obiščete spletno stran www.ExperienceKrk.com in odkrijete nepozabna doživetja, ki jih nudi mesto Krk!