O-STA

Slovenka z odlično uvrstitvijo na regionalnem tekmovanju Barcaffè Barista Cup

Pretekli teden se je v Ljubljani odvijalo največje regionalno tekmovanje v ustvarjanju z mlečno kremo - Barcaffè Barista Cup. Pomerilo se je 9 najboljših baristov iz Srbije, Slovenije in Hrvaške, naslov najboljšega barista v regiji pa je prejel tekmovalec iz Hrvaške, Slovenka je zasedla drugo mesto.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh delov. Tekmovalci so se najprej preizkusili v risanju na mlečni kremi, kjer so lahko uporabili orodja za risanje, v drugem delu pa so ustvarjali s prostim zlivanjem mlečne kreme. Vsaka kreacija, ki je nastala izpod rok vrhunskih baristov, je odražala ljubezen in strast do ustvarjanja.

Tekmovalce je spodbujal Jonas Žnidaršič, tudi sam velik ljubitelj kave, ki se najbolj prileže v dobri družbi, nam je zaupal. Vse navzoče so presenetili košarkarji Cedevite Olimpije - Filip Krušlin, Mirko Mulalić in Saša Zagorac, ki so popestrili dogajanje in se tudi sami preizkusili v latte artu, ravno tako pa so svojo umetniško žilico preizkusili tudi Jani Jugovic (coolfotr), Jasna Vale in Alenka Trogrlič. Vsi so se na koncu strinjali, da bodo pripravo kave raje prepustili profesionalcem.

Strokovna žirija je imela zelo težko nalogo, pred razglasitvijo je vladalo napeto vzdušje, saj je le eden lahko postal najboljši barista v regiji in prejel nagrado - strokovno usposabljanje na eni izmed najboljših šol za bariste v Trstu. Zmagovalec Barcaffè Barista Cup-a je postal Hrvat Sanin Kadić, ki je na mlečni kremi ustvaril leva in opico, slovenska finalistka Tjaša Rogelj pa je dosegla odlično drugo mesto in ob tem povedala, da jo v prihodnjih mesecih čakajo nova tekmovanja, ki se jih že izjemno veseli. Rogljeva je z odlično uvrstitvijo dokazala, da imamo tudi v Sloveniji nekaj vrhunskih baristov, ki si utirajo pot v eni izmed najmlajših strok pri nas.

"Izjemno sem ponosen na vse tekmovalce, prepričan sem, da si bodo ustvarili odlične kariere baristov, saj se vidi, da to kar delajo, delajo s srcem in to je najpomembnejše." je ob koncu povedal Gašper Trpin, eden izmed sodnikov in profesionalni Barcaffè barist.

Barcaffè Barista Cup je prvo regionalno tekmovanje v ustvarjanju z mlečno kremo, tako imenovani latte art. Kvalifikacijska tekmovanja so se odvijala maja in junija 2019 v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem, kjer so bili izbrani finalisti za finalni izbor Barcaffè Barista Cup.