O-STA

Kako očistiti lesena vrata?

Čiščenje vrat po navadi ne spada med redno gospodinjsko rutino. Večinoma na njih pozabimo, čeprav se na njih lahko nabere veliko prahu in pajčevine. Zato jih ne smemo zanemariti in jih na nekaj časa očistiti.

Nasveti za čiščenje vrat

Začnite najprej s sprednjimi vrati sob, potem pa se lotite omar v predprostoru, kopalnici in spalnici. Te očistite pred katerim koli drugim čiščenjem, saj so velikokrat zelo umazane.

Pred nanosom kakršnega koli čistila najprej odstranite površinski prah, ki se nabere na vrhu vrat in na robovih vratnih okvirjev. Skok naravnost na brisanje vrat z vodo in čistili bodo samo razširili umazanijo in prah, kar bo ustvarilo le še večjo packarijo.

Ko se lotite brisanja površin vrat, uporabite papirnate brisače, kajti gobice in običajne brisače lahko vpijejo veliko bakterij in ostalih škodljivih snovi. Uporaba kvalitetnih papirnatih brisačk zagotavlja, da se bakterije ne prenašajo po zraku in hkrati ne ostanejo na vratih. Prav tako bo nadaljnje čiščenje s čistili lažje.

Šele na tej točki se lahko vrata začnejo čistiti s čistili. Ta naj bodo čim manj invazivna. Najbolje je, če se oprejo z milom za roke ali pa z blagim detergentom. Vendar je vseeno pametno najprej počistiti le del vrat, ki ni toliko viden. Če se ugotovi, da čistilo negativno vpliva na vrata, lahko čiščenje nadaljujete z navadno vodo.

Če so na vratih trdovratni madeži, jih ne poskušajte s silo spraskati, temveč jih poskusite odstraniti z večkratnim poskušanjem. Močno praskanje lahko povzroči uničenje zaščitnega laka ali pa celo lesa.

Včasih so nova vrata najpreprostejša rešitev

S staranjem in obrabo vrat jih včasih ne gre očistiti. Dolgoletni madeži, prah, ki se je že sprijel na vrata in razne odrgnine je zelo težko odpraviti. Zato se je treba sprijazniti, da so vrata služila svojemu namenu dovolj časa, in da je čas za nova.

V trgovinah lahko zasledimo zelo kvalitetna vrata po ugodnih cenah. Z malo raziskovanja in preverjanja ponudb lahko kaj hitro najdemo tista, ki nam bodo všeč in cenovno dostopna. Hkrati pa je to hišni projekt, ki prinese v stanovanje ali hišo svežino in nekaj novega.