O-STA

Zakaj so SSL certifikati tako pomembni?

V digitalnem svetu se vedno več nakupov opravi preko interneta. Za izvršitev transakcije oziroma nakupa pa morajo porabniki na spletno stran vpisati svoje osebne podatke, med drugim podatke svoje bančne kartice. Tega se zavedajo tudi delinkventi, ki želijo krasti osebne podatke v svojo korist. Zato je potrebno kot skrbnik spletnega mesta le-tega ustrezno zavarovati. Eden od načinov zavarovanja so SSL certifikati.

Kaj so SSL certifikati?

So majhne podatkovne datoteke, ki digitalno vežejo kriptografski ključ na podatke organizacije oziroma spletnega mesta. Ko je nameščen na spletni strežnik, aktivira ključavnico in protokol https ter omogoča varne povezave od spletnega strežnika do brskalnika. Načeloma se SSL certifikati uporabljajo za zavarovanje plačil s kreditnimi karticami, prenose podatkov in prijave v spletno mesto.

Ko so certifikati uspešno nameščeni na vašem strežniku, se bo aplikacijski protokol (znan tudi kot HTTP) spremenil v HTTPs, pri čemer "s" pomeni "varno". Ko obiščete spletno mesto z nameščenimi SSL certifikati, bo brskalnik pokazal ključavnico ali zeleno vrstico v brskalniku, odvisno od brskalnika, ki ga uporabljate in certifikatov, ki so kupljeni.

SSL šifrira občutljive informacije

Primarni razlog, zakaj se uporablja SSL, je šifriranje občutljivih informacij, poslanih po internetu, tako da do njih lahko dostopa le predviden prejemnik. To je pomembno, ker se informacije, ki se pošljejo po internetu, prenašajo iz računalnika v računalnik, da pridejo do ciljnega strežnika. Vsak računalnik med vami in strežnikom lahko vidi številke vaše kreditne kartice, uporabniška imena in gesla ter druge občutljive podatke, če ni šifriran s SSL certifikatom. Ko se uporabijo SSL certifikati, postanejo podatki neberljivi za vse, razen za strežnik, na katerega pošiljate podatke. To ga ščiti tatovi identitete.

Google od leta 2018 zahteva SSL certifikate

Da bi zagotovili varnejšo izkušnjo brskanja po spletu, se je Google odločil, da bo označil spletna mesta, ki na svojem spletnem mestu nimajo SSL certifikatov. Če skrbniki spletnega mesta tega ne spoštujejo, jih bodo vsi priljubljeni spletni brskalniki, ki se uporabljajo po vsem svetu, kot sta Google Chrome in Firefox Mozilla, kaznovali z opozorilnim sporočilom "Not Secure" v URL-vrstici. Lahko je možno, da se takšna spletna stran v bližnji prihodnosti celo blokira medtem ko se nalaga v brskalniku.

Kako pridobiti SSL certifikate?

Priporoča se, da se jih zagotovi ob zakupu spletne domene, torej ko stran šele nastaja. Svojega izbranega ponudnika vprašajte, če so certifikati že vključeni v sam zakup, ali jih ne treba zagotoviti posebej.

Ne glede na to, katero spletno mesto imate, od osebnega bloga do katerega koli nakupovalnega portala so SSL certifikati praktično obvezni in če tega ne upoštevate, lahko pride do izgube obiskovalcev na spletni strani, česar noben lastnik spletnega mesta ne želi.