O-STA

Pozdrav brucem 2019 v znamenju stoletnice Univerze v Ljubljani

Ljubljana, 1. oktobra 2019 - Študijsko leto 2019/2020 zaznamuje stota obletnica Univerze v Ljubljani, največje in najstarejše slovenske univerze. Tudi letos bomo začetek študijskega leta proslavili s tradicionalnim Pozdravom brucem na Kongresnem trgu. Brucem bodo spodbudne besede namenili predsednica Študentskega sveta Univerze v Ljubljani Laura Koudela, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo ter rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič, ki bo novo študijsko leto tudi slavnostno odprl.

Tradicionalni dogodek, katerega organizacijo je letos v večjem delu prevzel Študentski svet Univerze v Ljubljani, se bo začel ob 16. uri in bo trajal predvidoma do 21. ure. Osrednji oder bodo tako zavzeli nadarjeni študenti, ki poleg študija razvijajo tudi druge talente - glasbene, športne, plesne, ... Za še bolj svež in zabaven začetek študijskega leta, bodo stand-up komiki na humoren način predstavili študentsko življenje. Ves čas trajanja dogodka bodo bruci na stojnicah lahko bolje spoznavali 23 fakultet in 3 akademije Univerze v Ljubljani, s poudarkom na razvoju Univerze in njenih članic skozi zgodovino. Druženje na Kongresnem trgu bo zaključila glasbena skupina Jackson, zabava pa se bo ob 21h nadaljevala na Študentskem kampusu.

Uradni del z odprtjem novega študijskega leta se bo začel ob 17. uri, ko bodo bruce pozdravili dekani fakultet in akademij Univerze v Ljubljani, prorektorji, glavni tajnik, predsednik Upravnega odbora, predsednica Študentskega sveta, župan Mestne občine Ljubljana, minister za izobraževanje, znanost in šport ter rektor Univerze v Ljubljani, ki bo slavnostno odprl novo študijsko leto.

V študijske klopi približno 12 tisoč brucev

V študijskem letu 2019/2020 bo Univerzo v Ljubljani obiskovalo približno 36 tisoč študentov, med njimi okrog 2800 tujih. V prvi letnik je prvič vpisanih dobrih 12 tisoč študentov, od tega nekaj več kot tisoč tujcev. Uradni podatki o številu vpisanih študentov, domačih in tujih, bodo znani konec oktobra 2019. Za primerjavo; v študijskem letu 1919/1920 je bilo na Univerzo v Ljubljani vpisanih 924 študentov.

Že dan pred začetkom študijskega leta pa smo pripravili sprejem za tuje študente. Okoli 400 se jih je seznanilo s študijem na Univerzi v Ljubljani ter bivanjem v Ljubljani in Sloveniji.

___________________________________________________

Univerza v Ljubljani

Darja Lisjak
vodja službe za odnose z javnostmi / Head of Public Relations

Kabinet rektorja
Rector's Cabinet

Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana

Kongresni trg 12, SI-1000 Ljubljana, Slovenija / Slovenia
T.: +386 1 2418 691
Darja.Lisjak@uni-lj.si, www.uni-lj.si