O-STA

Hitra pomoč pri vnetju nožnice

Vnetje nožnice je ena najpogostejših težav pri ženskah. Glavni razlog je vlažno okolje, zato je težava pogostejša poleti, ko se nadpovprečno potimo, negativno pa vpliva tudi nošenje mokrih kopalk. A če mislite, da so z nizkimi temperaturami odšle tudi težave z nožnico, se motite. Težava je prisotna ves čas. Najpogostejši sta bakterijska vaginoza in vaginalna glivična okužba. Pomembno je, da vemo, za katero vrsto gre, saj obisk zdravnika ni vedno nujn potreben in se lahko zdravite tudi z zdravili brez recepta. V nadaljevanju preverite, kateri so vzoki in zakaj je tudi jesen čas, ko ne smemo pozabiti na svoje intimne predele.

Bakterijska vaginoza

Do bakterijske vaginoze pride najpogosteje zaradi oprijetega in nezračnega spodnjega perila, ki onemogoča zračenje intimnih predelov. Prav tako jo povzročajo nekatere spolno prenosljive bolezni, prekomerno prhanje, uporaba agresivnih mil in mehčalcev. Ta porušijo bakterijsko sestavo nožnice, kar pomeni, da se namnožijo nožnici nevarne bakterije. Težavo najpogosteje opazimo kot draženje spolovila in pekoč občutek, kakor tudi spremenjen izcedek neprijetnega vonja. Ker gre za bakterijsko okužbo, zdravljenje poteka le s pomočjo antibiotikov, ki jih predpiše zdravnik.

Vaginalna glivična okužba

Bolj pogosta oblika vnetja nožnice je glivična okužba. Povzročajo jo glivice iz rodu Candida spp., ki se zaradi spremembe nožničnega okolja začnejo razmnoževati in povzročati neprijeten občutek. Vzroki so podobni kot pri glivični okužbi, vendar jo povzročajo tudi jemanje kontracepcijskih tablet, stres, utrujenost, pojavi se v primeru slabšega imunskega organizma. Večja nagnjenost je tudi v primeru jemanja antibiotikov, saj porušijo naravno ravnovesje organizma. To pomeni, da smo v hladnejših mesecih, ko imamo slabši imunski sistem, pogosteje zbolevamo in jemljemo antibiotike, bolj nagnjeni h glivičnim okužbam. Vzroki glivične okužbe nožnice so precej pogosti, zato se ta oblika tudi večkrat pojavi. Prepoznamo jo kot izcedek iz nožnice, rdečico, otekanje zunanjega spolovila ali bolečino pri uriniranju in spolnih odnosih. Čeprav gre za pogosto obliko, je ob dovolj hitri prepoznavi težave, zdravljenje običajno lažje in hitrejše.

Zdravila brez recepta

Glivična okužba se ne zdravi z anitibiotiki, ampak so dovolj učinkovita zdravila s protiglivičnim učinkom. Ni vam treba obiskati zdravnika, ampak jih lahko dobite v lekarni brez recepta. Lomexin ponuja zdravila v treh različnih oblikah. Če boste z zdravljenjem začeli dovolj zgodaj, vam bodo učinkovito pomagale kapsule v pakiranju za enkratno odmerjanje. V lekarnah so na voljo tudi 200 mg kapsule za tridnevno zdravljenje. Nožnico in zunanje žensko spolovilo pa lahko zdravite tudi z vaginalno kremo.

Lomexin je eno izmed varnih zdravil, ki ga lahko uporabljajo ženske starejše od 16 let. Je preizkušeno in se že 30 let uporablja pri zdravljenju glivičnih okužb nožnice in zunanjega spolovila v 60 državah po vsem svetu. Deluje lokalno, zato ima takojšen učinek pri zdravljenju. Včasih zadostuje že en dan, saj zdravilo apliciramo neposredno na mesto okužbe. Vendar je pomembno, da z zdravljenjem začnete čim prej. Zato v primeru prej predstavljenih vzrokov obiščite najbližjo lekarno. Farmacevti vam bodo znali glede na vzroke svetovati, katero zdravilo vam bo najbolje pomagalo.

Poskrbite za ustrezno nego intimnih predelov, uporabljajte blaga mila in bombažno spodnje perilo, izogibajte se oprijetih oblačil, tamponov in prehrane, ki temelji na enostavnih ogljikovih hidratih in sladkorjih. S tem boste zmanjšali tveganje, da bi prišlo do vnetja nožnice. V primeru težav pa takoj ukrepajte in tako preprečite morebitne zaplete.