O-STA

Emonika prva večnamenska gradnja s certifikatom BREEAM

Ob avtobusni in železniški postaji Ljubljana potekajo pripravljalna dela za gradnjo Emonike, sodobnega večnamenskega kompleksa, ki bo slovensko prestolnico postavil ob bok razvitim evropskim središčem. Gradnja kompleksa bo sledila načelom trajnostnega razvoja in bo v skladu z ESG smernicami. Miha Gostiša, tehnični direktor družbe Mendota Invest, je razkril nekaj podrobnosti projekta, ki bo postal ne le sodobno gospodarsko in družbeno središče, temveč tudi pomemben kulturni simbol, ki bo spoštoval in ohranjal zgodovino ter jo integriral v sodobno urbano okolje.

Do zdaj zapuščeno industrijsko območje doživlja izjemno preobrazbo, Emonika bo prva večnamenska gradnja v Ljubljani s certifikatom BREEAM ter prvi pionirski okoljsko trajnostni projekt v Sloveniji. "Veliko pozornosti posvečamo načelom ESG, kar ostaja naša prednostna naloga. Upoštevali in spoštovali bomo vse vidike okoljskih ukrepov, ki izhajajo iz opredeljenih najpomembnejših tem tako v gradbeni kot operativni fazi projekta Emonika," pojasnjuje Gostiša.

Energetska učinkovitost in pridobitev certifikata BREEAM kot glavna cilja projekta

Največja cilja projekta sta energetska učinkovitost in pridobitev certifikata BREEAM, s katerim bo celoten projekt gradnje kompleksa postal ena od prvih večnamenskih gradenj v Ljubljani. Odgovorne gradbene prakse bodo sledile uporabi trajnostnih materialov, zelene energije, ustreznemu recikliranju gradbenih odpadkov in zmanjšanju količine odpadkov, odloženih na odlagališčih. Značilnosti operativne faze so prizadevanje za energetsko učinkovito delovanje družbe in nepremičnin, kot na primer zmanjšanje porabe energije za 30 % do 2030, zmanjšanje celotnega vpliva izpustov ogljika v življenjski dobi objekta in spodbujanje najemnikov k izvajanju zelenih ukrepov. Na primer brezpapirna pisarna, ločevanje odpadkov, uporaba zelene mobilnosti ipd.

Zeleno, kulturno, družbeno in gospodarsko središče

Pomemben del projekta Emonika bo v kasnejših fazah predstavljala tudi urbana ozelenitev, ki bo vključevala zasaditev dreves in drugih rastlin. Na strešnih terasah in v okolici bo urejenih čim več zelenih površin. To bo izboljšalo kakovost zraka, omogočalo hlajenje okolice in zagotavljalo prijetno okolje za prebivalce in obiskovalce. Arhitekturni elementi streh so zasnovani tako, da zagotavljajo naravno senčenje. Trojno steklo na zastekljenih površinah pa bo pomagalo zmanjševati stroške hlajenja in ogrevanja.

Kompleks Emonika bo obsegal nakupovalno središče, dva hotela, 187 stanovanj in poslovne prostore, vrednost investicije pa je od 350 do 400 milijonov evrov.