O-STA

Prvi predavatelj Univerze v Ljubljani dr. Fran Ramovš se je po sto letih simbolično vrnil v Zbornično dvorano

Rektor prof. dr. Igor Papič in dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Roman Kuhar
Rektor prof. dr. Igor Papič in dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Roman Kuhar

Ljubljana, 23. oktobra 2019 - Univerza v Ljubljani letos praznuje stoletnico delovanja. Za njen rojstni dan velja 3. december, ko je imel v Zbornični dvorani na rektoratu Univerze prvo predavanje v slovenskem jeziku Fran Ramovš. Skoraj sto let pozneje sta rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič in dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Roman Kuhar v Zbornični dvorani odkrila doprsni kip dr. Frana Ramovša.

Prvo predavanje na Univerzi v Ljubljani je bilo hkrati prvo predavanje na takratni Filozofski fakulteti. "Filozofska fakulteta je pomembna članica Univerze v Ljubljani, saj je bila ena od petih ustanovnih članic, poleg tega je tudi glavni varuh slovenskega jezika tako na Univerzi kot v širši družbi," je ob odkritju kipa dejal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. "Od same ustanovitve leta 1919 je uradni jezik na Univerzi v Ljubljani slovenski in prepričan sem, da bo tako tudi ostalo," je še dejal rektor in dodal, da to ne pomeni, da ne bi smeli uporabljati tudi drugih jezikov.

Prav s predavanjem dr. Frana Ramovša so bili postavljeni temelji visokošolskega izobraževanja v slovenskem jeziku. "Ramovš je v svojem pozdravu takratnim študentkam in študentom dejal, da s tem dnem stopamo v novo življenje, 'naš narod pa v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več'. Imel je prav. Univerza v Ljubljani in z njo Filozofska fakulteta sta v zadnjih sto letih ključno zaznamovali kulturni, družbeni, politični in tudi duhovni razvoj te države. Stoletnica je tako priložnost, da se poklonimo tej častitljivi zgodovini in, kot pravi Ramovš, 'stoletnim sanjam' o slovenski univerzi. Z današnjo postavitvijo doprsnega kipa Ramovša se poklanjamo njemu in tudi drugim prvim akterjem in akterkam naše univerze. Brez njihovih drznih upanj in vizij na pogorišču prve svetovne vojne danes ne bi praznovali stoletnice univerze. Bržkone bi jo dobili nekaj desetletij pozneje," je ob odkritju kipa dejal dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Roman Kuhar.

Z odkritjem kipa se je svečano začel 38. mednarodni simpozij Obdobja, ki bo potekal od 23. do 25. oktobra. Gre za osrednje mednarodno znanstveno slovenistično srečanje, ki se ga udeležujejo domači in tuji jezikoslovci, literarni zgodovinarji in teoretiki ter drugi humanisti. Letos poteka pod naslovom Slovenski javni govor in jezikovno-kulturna (samo)zavest.

Avtor fotografij v nadaljevanju je Foto studio Nora.