O-STA

Zdravilo za ženske

Najpogostejša bolezen, s katero se soočajo ženske, so vaginalne težave. Najpogostejši obliki sta glivična in bakterijska okužba nožnice. Imata različne simptome, zato tudi zdravljenje poteka drugače. Pomembno je, da veste, za katero obliko gre. Glivično okužbo nožnice lahko zdravite z zdravili, ki jih dobite v lekarni brez recepta.

Zakaj pride do glivične okužbe nožnice?

V nožnici so naravno prisotne glivice in bakterije. V primeru, ko se glivica Candida albicans razmnoži, govorimo o glivični okužbi nožnice. Prepoznali jo boste kot srbenje ali pekoč občutek, pordelost ali belkast izcedek brez vonja. Pri bakterijski okužbi je izcedek prav tako bele barve, vendar ima močan vonj po ribah. Tako boste najlažje prepoznali, za katero vrsto gre.

Z zdravljenjem začnite takoj

Glivično okužbo lahko zdravite same z zdravili, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Če boste dovolj hitro prepoznali okužbo in takoj začele z zdravljenjem, lahko v treh dneh preprečite težave. Če niste prepričani, ali gre za glivično ali bakterijsko okužbo nožnice, obiščite zdravnika, ki bo pravilno predpisal zdravilo. V primeru bakterijske okužbe se boste morali zdraviti z antibiotiki.

Za zdravljenje glivične okužbe so na voljo številna učinkovita zdravila. Eno izmed teh je Lomexin, ki ga lahko kupite brez recepta kot mazilo ali v obliki vaginalnih kapsul. Pomembno je, da izberete kakovostno in testirano zdravilo, saj ste tako lahko brez skrbi, da boste težavo odpravili. Pri uporabi zdravila bodite vestni, saj boste le tako lahko okužbo učinkovito ozdravili in preprečili, da bi se ta ponovila. V primeru pogostega ponavljanja ali težav v času nosečnosti se ne zdravite sami, ampak prej obiščite ginekologa, ki bo ugotovil, ali je zdravilo primerno za vas.

Zdravljenje je nujno, saj lahko drugače pride do dodatnih zapletov. Lahko pa z nekaj previdnosti zmanjšate verjetnost, da bi do glivične okužbe nožnice sploh prišlo. Če boste prepoznali katerega od zgoraj naštetih simptomov, pa takoj začnite z zdravljenjem in zmanjšajte posledice, ki jih bo glivična okužba prinesla.