O-STA

V Korotanu na Dunaju bodo danes odprli sobo, posvečeno lipicancu in Lipici

V slovenskem znanstvenem in kulturnem središču Korotan na Dunaju bodo danes, 13. decembra, ob 19. uri odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica, ki bosta v prihodnjem letu praznovala 440. obletnico. Svečani dogodek bo potekal z roko v roki z Božičnico Korotana.

Večer na Dunaju bosta sooblikovala Slovenski pevski zbor z Dunaja in Goriški komorni oktet ob prisotnosti ministra za Slovence po svetu, Petra J. Česnika, veleposlanice Republike Slovenije na Dunaju, Ksenije Škrilec, župana Občine Sežana Davida Škabarja, predsednika nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica Marka Drofenika in direktorja Holdinga Kobilarna Lipica Mateja Oseta.

Večer bo zažarel v barvah Krasa, saj se bo podobam lipicancev pridružila predstavitev kamnoseških izdelkov in žlahtnega terana iz kleti Vinakras. S kamnoseškimi izdelki bo Kras predstavil kamnoseški mojster Jernej Bortolato, član Nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica.

Fotografije za opremo sobe, posvečene lipicancu in Lipici, so delo priznanega fotografa Joca Žnidaršiča, ki je v objektiv fotoaparata zajel lepoto in eleganco lipicancev v svobodi narave. Podobo sobe je zasnoval arhitekt Edi Koraca, ki je v študentskem domu in hotelu Korotan zasnoval tudi sobe, posvečene glasbeniku Hugu Wolfu, čebelarju Antonu Janši, književniku Ivanu Cankarju ter pravniku, sociologu, politiku in pedagogu dr. Andreju Gosarju.

Lipicancu in Lipici posvečena soba št. 103 bo prve goste sprejela že v prihodnjih decembrskih dneh. Tako se bosta lepota in eleganca belih lipicancev dotaknili tudi gostov Korotana in jih povabili k doživetju zelenega posestva Lipice in Krasa.

Foto: Gabriele Boiselle / Edition Boiselle, Mitja Božič

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo: https://we.tl/t-xFkUdMAF89