O-STA

Sanacija doma - ne pozabite na menjavo oken

Energetska učinkovitost stanovanja ni odvisna le od fasade, ampak lahko 30 % izgube pripišemo oknom in vratom. Zato je pomembno, da pri obnovi hiše ne mislite le na fasado. Dobra okna bodo poskrbela za prihranek pri ogrevanju ali hlajenju.

Kako lahko poskrbite za večjo energetsko učinkovitost doma?

Energetsko učinkovite hiše niso le novogradnje, ampak jih je mogoče doseči tudi pri sanaciji starejšega objekta. Stara okna, ki nujno potrebujejo zamenjavo, boste prepoznali tako, da boste čutili prepih, se bodo težko odpirala, začeli bosta vdirati voda in vlaga. V zimskem času pa se bodo nadpovprečno povečali stroški ogrevanja. Z zamenjavo in prenovo oken, vrat, fasade in strehe ne boste le dolgoročno prihranili, ampak izboljšali stanje celotnega objekta.

Prednosti sanacije doma so:

· nižji stroški ogrevanja in hlajenja doma,

· zmanjšanje negativnih vplivov na okolje, zaradi manj porabljene energije za ogrevanje,

· višja kakovost zraka v stanovanju,

· boljše uravnavanje vlage, če poskrbite tudi za dober prezračevalni sistem.

PVC ali lesena okna

Izbira oken je na posamezniku in njegovih potrebah. PVC, ALU in lesena okna imajo svoje značilnosti, zato je potrebno najprej ugotoviti, kaj sploh potrebujete. Za bivalni objekt se priporočajo PVC ali lesena okna, možna je tudi njuna kombinacija. Okna boste menjali zaradi prednosti, ki jih boste dosegli z menjavo. Zato poskrbite, da bodo ta učinkovita pri vodotesnosti, prepuščanju toplote, upoštevajte tudi svetlobno prepustnost. S izbiro kakovostnih oken boste dobili vse to in vam bodo dolgo tudi služila.

Ne pozabite pa tudi na izgled oken. Ker gre za sanacijo, boste nova okna montirali že na obstoječ objekt. Zato morate poskrbeti, da se bodo z njim ujemala. Iz tega vidika se najbolj priporočajo lesena ali PVC, ki so najmanj vpadljiva. Z možnostjo izbire barv boste lahko izberete in prilagodite takšna, ki bodo izboljšala podobo vašega doma.

Okna boste nato obdržali in uporabljali več let, zato je pomembno, da so takšna, ki jih želite, in imajo vse, kar potrebujete. Izberite kakovostnega ponudnika, ki vam bo znal ustrezno svetovati. Prav tako pa bo poskrbel za učinkovito montažo. Dobra montaža oken je prav tako pogoj za energetsko učinkovitost vašega doma.