O-STA

Vaginalno vnetje - Kako odpraviti težave?

Vaginalno vnetje povzroča gliva kvasovka Candida albicans. Vzroki za nastanek so lahko različni. Večina žensk se z vnetjem sooči vsaj enkrat v življenju, pri mnogih pa se težave pojavljajo. Preverite nasvete, kako si lahko pomagate, ko nastopi vaginalna glivična okužba.

Naravna pomoč

Pri težavah z vaginalnim vnetjem vam lahko pomaga aromaterapija. Predvsem sta primerni olje čajevca in sivkino eterično olje, ki je učinkovito pri odpravljanju glivične okužbe. Pripravite si kopel, tako da nekaj kapljic izbranega eteričnega olja nakapate v toplo vodo, s katero si umijete vaginalni predel. Pomembno je, da je kopel v blagi koncentraciji, saj lahko v nasprotnem primeru pride do draženja kože. Ta metoda je primerna za zdravljenje, ko težave niso izrazite ali premočne.

Poskrbite za prehrano

Težave z vaginalnim vnetjem boste odpravili tudi z ustrezno prehrano. Če boste iz prehrane izločili določena živila, pa lahko preprečite, da bi se vaginalno vnetje ponovilo.

· Izogibajte se sladki hrani in preveliki količini ogljikovih hidratov, s katerimi se kvasovka hrani in povzroča njeno razmnoževanje.

· Prehrana naj bo raznolika in vključuje dovolj zelenjave.

· Poskrbite, da v prehrano vključite dovolj probiotikov.

· Izogibajte se stresu.

Katera zdravila učinkovito pozdravijo vaginalno vnetje?

Za glivične okužbe ne potrebujete antibiotikov. V lekarni so na voljo zdravila brez recepta. Najbolj učinkovita so zdravila, ki delujejo lokalno, torej jih nanašamo neposredno na mesto okužbe. Na voljo so v obliki kreme in kot vaginalne kapsule. Na način poskrbijo za takojšen začetek zdravljenja.

Novo zdravilo v Sloveniji je Lomexin, ki po svetu že dlje časa učinkovito rešuje vaginalno vnetje. Pomembno je, da z zdravljenjem začnete čim prej, saj se blažje težave hitreje odpravijo. Lomexin je priporočljiv zaradi hitrega začetka delovanja. Ena terapija traja dni in v večini primerov lahko v tem času težave odpravite. Če vam zdravila ne pomagajo, je obvezen obisk zdravnika.

Poskrbite, da težave odpravite popolnoma, preden končate z uporabo zdravila, saj boste tako preprečili, da bi se vaginalno vnetje ponovilo.