O-STA

Skrbite za krvni sladkor?

Prehrana je pomemben pokazatelj našega zdravja. Izboru živil moramo pozornost nameniti zdravi, še toliko bolj pa morajo biti pozorni bolniki. Ena takih je sladkorna bolezen, do katere pride, ko celice trebušne slinavke ne proizvedejo dovolj inzulina oziroma ga telo ne more porabiti. Zato je prehrana sladkornih bolnikov ključna, da bodo posledice bolezni čim manjše.

Načrtujte obroke

Na prehrano bi morali biti pozorni vsi ne le bolniki. Pri diabetikih pa je načrtovanje obrokov še toliko bolj pomembno. Standardna dieta naj bi bila sestavljena iz 150 - 160 g ogljikovih hidratov, 80 g beljakovin, 80 g maščob in vključevala skupaj 1700 kalorij. Z načrtovanjem boste v telo vnesli vsa hranila v količni, ki jih telo lahko predela. Tudi dieto pri sladkorni bolezni v največji meri sestavljajo ogljikovi hidrati, vendar je toliko bolj pomembno, katere izberemo, saj prav ta živila povečujejo stopnjo sladkorja v krvi. Živila iz bele moke vsebujejo največ ogljikovih hidratov, zato smejo diabetiki teh živil pojesti manj oziroma se jih je priporočljivo izogibati in jih nadomeščati z drugimi vrstami moke. Ržena, ajdova, koruzna so odlična alternativa. Pazite tudi pri nekaterih vrstah sadja, ki vsebujejo ogljikove hidrate.

Čemu se izogibajte, če imate sladkorno bolezen?

Sladkorni bolniki se morajo izogibati mastni in ocvrti hrani, kamor spada tudi mastno meso. Iz prehrane bi morali povsem izločiti sladko, preveč slano hrano in vsem predelanim živilom. Hrana naj bo manj začinjena. Priporočljiva je hrana z veliko vlakninami - torej veliko sadja in zelenjave. Mlečni izdelki so priporočljivi tisti, ki vsebujejo manj mlečne maščobe. Pazljivo tudi pri pijači. Pri sladkorni bolezni so odsvetovane vse sladke pijače in alkohol. Najboljša izbira so voda, nesladkan čaj, še posebej zeleni. Sladkorni bolniki lahko pijejo tudi kavo, limonado in ostale pijače, dokler so te nesladkane.

Sladkorna dieta ni primerna le za diabetike, ampak se je lahko držijo tudi zdravi ljudje. Na zdravstvenih portalih boste našli ogromno receptov za uravnoteženo prehrano. S tem boste uravnali svoj krvni sladkor in pozitivno vplivali na svoje zdravje. Če sumite na sladkorno bolezen, se pozanimajte o simptomih in tipih diabetesa, da boste pravočasno začeli namenjati pozornost zdravljenju.