O-STA

Mladi upi 2019: znani so zmagovalci razpisa po izboru strokovne komisije in spletnega glasovanja!

Mladi upi s svojim trudom in uspehi predstavljajo vzor tudi ostalim mladim v Sloveniji, zato jih v Zavarovalnici Triglav in Zavodu Vse bo v redu zavzeto podpiramo s projektom Mladi upi že sedmo leto zapored. V sklad finančnih sredstev nam je letos uspelo zbrati kar 50.000 evrov za uresničitev ciljev Mladih upov in podporo na njihovi poti navzgor.

Znanih je 13 mladih nadarjenih posameznikov s področja športa, umetnosti in znanosti. 12 jih je izbrala strokovna komisija, enemu pa je mesto med prejemniki finančnih sredstev zagotovilo spletno glasovanje.

Zmagovalec spletnega tekmovanja je Vid Oštrbenk

V sklopu oddaje Znan obraz ima svoj glas smo javnosti vsak teden predstavljali zgodbe Mladih upov. Z željo, da jim pomagajo do uresničitve ciljev, so gledalci lahko glasovali za svoje favorite. Največ glasov podpore je prejel Vid Oštrbenk, ki tekmuje v kajaku na divjih vodah.

Vid za svoje cilje neutrudno trenira ter se na treninge vozi tudi sto kilometrov daleč. Osvojil je že več kot 20 nazivov državnega prvaka, v prihodnjem letu pa se želi vključiti v reprezentanco ter se uvrstiti med prvih pet na evropskem prvenstvu v sprintu na divjih vodah.

12 zmagovalcev po izboru strokovne komisije

Strokovna komisija, ki jo sestavljajo mag. Aleš Vičič, športni psiholog, Brigita Langerholc, uspešna slovenska atletinja in olimpijka, Helena Osterman, pomočnica ravnatelja na Gimnaziji Ledina, doc. dr. Robert Repnik, znanstvenik in pedagog s področja fizike, pevka Jadranka Juras, mag. Metoda Debeljak, direktorica službe za upravljanje z zaposlenimi v Zavarovalnici Triglav, d. d. in Suzana Zorko, pomočnica ravnateljice glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je izbrala dodatnih 12 prejemnikov finančnih sredstev za razvoj njihovih talentov. Zmagovalci po izboru strokovne komisije so:

Matej Štih, pozavna

19-letni glasbenik Matej je uspešno zaključil 4. letnik na Konservatoriju za glasbo in balet ter v tem času nanizal številne dosežke na tekmovanjih državnega in mednarodnega nivoja kot solist na pozavni. Svoje glasbeno znanje bi rad izpopolnil s študijem v tujini ter postal svetovno znan pozavnist.

Kany Michel Obenga, ples

Kany Michel je izjemno nadarjen plesalec s talentom, ki so ga prepoznali domači in tuji koreografi, po končani srednji šoli pa namerava na študij v tujino. V modernih tekmovalnih plesih je aktiven že 10 let ter v tem času dosegel bleščeče rezultate tudi v svetovnem merilu.

Jernej Mišič, harfa

16-letni Jernej je eden izmed velikih glasbenih talentov, ki se mu obeta svetla kariera v mednarodnem merilu. Po mami harfistki je podedoval neverjeten čut za igranje harfe, njegov talent pa so prepoznali tudi v izven meja Slovenije - že pri 11 letih dobil vabilo za študij v tujini. Naslednje leto bo opravljal sprejemni izpit na konzervatorju v Vidmu.

Vid Ibic, klavir

Perspektiven mladi pianist z glasbenim ustvarjanjem in nadarjenostjo želi poslušalcem pričarati čustva, obogatena z njegovo interpretacijo. Številne nagrade in vabila na pianistične nastope želi nadgraditi z v tujini pridobljenim znanjem pri svetovno priznanih profesorjih.

Bratko Krivokapić, helikon

Tenorski helikon v svetu še ni dobro poznan, je pa zato Bratko ta hip edina oseba, ki igra nanj na umetniški ravni. Njegov cilj je prispevati k popularizaciji helikona v svetu in postati vodilni glasbenik na tem inštrumentu.

Tevž Lotrič, fizika, programiranje

Tevž ima v svoji zbirki že kopico zlatih priznanj na področju fizike, matematike in programiranja tako z državnih kot mednarodnih tekmovanj. S svojim znanjem želi v prihodnosti prispevati k razvoju znanosti in družbe.

Lovro Drofenik, matematika

Poleg tega, da posega po najvišjih mestih in zlatih priznanjih na tekmovanjih iz različnih naravoslovnih ved, je Lovro ponosni lastnik dveh bronastih medalj iz matematike na olimpijadi. Njegov cilj je postati vrhunski znanstvenik na področju tehnologije.

Lučka Rakovec, športno plezanje

18-letna Lučka je najmlajša članica članske državne reprezentance v športnem plezanju in ena najbolj perspektivnih športnih plezalk v Sloveniji ta hip, ki se pripravlja na olimpijske igre v Tokiu. Želi prevzeti vlogo ambasadorke zdravega načina življenja mladim generacijam.

Eva Alina Hočevar, kajak in kanu na divjih vodah

17-letna kajakašica in kanuistka na divjih vodah da se do zastavljenih ciljev ne pride čez noč. Večkratna državna prvakinja in svetovna prvakinja se pripravlja za doseg kvote in uvrstitev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 v kanuju.

Klara Lukan, atletika

19-letna atletinja Klara je že vrsto let nepremagljiva v teku na srednjih progah. Cilj letošnje sezone je medalja na evropskem prvenstvu v krosu, naslednje leto pa se želi kvalificirati na evropsko člansko prvenstvo v Parizu. Najvišji cilj ostajajo olimpijske igre in nastopi na največjih tekmovanjih z največjimi svetovnimi atleti.

Naj Mekinc, deskanje na snegu

18-letni Naj je od lanske sezone član A reprezentance za tekme svetovnega pokala deskanja na snegu prostega sloga s statusom mednarodnega športnika. Njegov cilj je nastop na olimpijskih igrah 2020.

Janja Šegel, plavanje

Da predanost in trud prinašata neverjetne rezultate, dokazuje 18-letna Janja, velik up slovenskega plavanja. To potrjuje s številnimi državnimi rekordi, kot najmlajša slovenska udeleženka na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016, bila je kadetska in mladinska slovenska reprezentantka, lani pa je postala še članska reprezentantka.

Čestitamo sedmi generaciji Mladih upov in jim želimo uresničitev čim več njihovih ciljev!