O-STA

SA-ŠA ima talent!: Regija ponuja priložnosti za mlade

Gostje dogodka SA-ŠA ima talent!
Več kot 130 dijakov drugih, tretjih in četrtih letnikov
Dijaka Marko Hrovat in Gašper Polak Rožič z laserskim gravirnikom
Moderatorka dogodka Uršula Menih Dokl, predstavnica projekta Inženirke in inženirji bomo!
Janko Pogorelčnik, direktor Šolskega centra Velenje
Boštjan Gorjup, direktor podjetja BSH Hišni aparati Nazarje, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije
mag. Franci Kotnik, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice

Dijaki Šolskega Centra Velenje so v sodelovanju s projektom Inženirke in inženirji bomo!, na pobudo podjetja BSH Hišni aparati Nazarje, včeraj na šoli organizirali prvi dogodek SA-ŠA ima talent!. S tovrstnimi aktivnostmi želijo krepiti zavedanje, da je Savinjsko-šaleška (SA-ŠA) regija okolje, ki mladim ponuja priložnosti rasti in razvoja s poudarkom na misli: "Ni treba iti čez mejo, da dobro zaslužiš in imaš lepo življenje."

Na dogodku so mladi gostili 10 podjetnikov, managerjev, inženirjev, start-upovcev in drugih uspešnih posameznikov, med njimi tudi dve letošnji nominiranki za Inženirko leta 2019, Katjo Popovič iz podjetja Gorenje Orodjarna in Mio Lesjak iz podjetja BSH Hišni aparati Nazarje. Več kot 130 dijakom drugih, tretjih in četrtih letnikov so sogovorniki pomagali odgovoriti na vprašanja o izbiri študijske in poklicne poti. Predvsem ob zavedanju, da med 30 in 80 % poklicev še ni izumljenih, nekateri pa izginjajo.

Treba se je umestiti v širše okolje
Zbrane dijake je najprej nagovoril Janko Pogorelčnik, direktor Šolskega centra Velenje, ki je izpostavil, da je odločanje za nadaljno poklicno oziroma karierno pot težka, sploh v današnjih časih: "Z dogodkom želimo mladim pomagati, da razrešijo dileme, ki jih pestijo, in pomagamo odgovoriti na premnoga vprašanja ter jim olajšati odločanje."

"Najprej je treba spoznati sebe, kaj te oblikuje, kaj te motivira, v čem si dober in kaj te navdihuje. Z znanjem o sebi pa se je treba umestiti v širše okolje. Na ta način bodo prave odločitve prišle same po sebi. Morebiti pa bo čez 10 let kdo od prisotnih dijakov sedel v vrsti kot gost," pa je poudaril Boštjan Gorjup, direktor podjetja BSH Hišni aparati Nazarje, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

V regiji bo največ potreb po energetikih, strojnikih in mehatronikih
Preden so prihodnost na dogodku prepustili mladim, je mag. Franci Kotnik, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, pojasnil, kako se s prihodnostjo ukvarjajo tudi odgovorni v gospodarstvu. V njihovi zbornici veliko časa namenjajo poklicem prihodnosti in samemu razvoju v SA-ŠA regiji: "V sodelovanju z delodajalci smo pripravili podrobno analizo poklicev v industriji 4. generacije. Tako bo v prihodnjih 10, 20 letih največ potreb na področju energetike, strojništva, mehatronike, elektrotehnike in elektronike ter računalništva."

Moderatorka dogodka Uršula Menih Dokl, predstavnica projekta Inženirke in inženirji bomo!, pa je dijakom položila na srce, naj se pri izbiri študija osredotočajo na tri ključna vprašanja: kaj rad delam, kaj okolje potrebuje in v čem sem dober. Presek odgovorov naj bo njihovo vodilo pri odločanju. Hkrati pa jih je na hudomušen način s pomočjo orodja kvIZUM spomnila kdo bo v prihodnosti imel ključen vpliv na njihovo ustvarjalnost. "Seveda dijaki sami. Vsak zase mora verjeti, da bo spreminjal svet na bolje," je izpostavila Menih Dokl.

Takšni dogodki so poglavitnega pomena za mlade
Po uvodnem delu so se dijaki v manjših skupinah pogovarjali z vsakim gostom posebej. Tako so imeli priložnost, da iz prve roke prisluhnejo tistim, ki so skozi proces odločanja že šli. Se od njih učijo, prevzemajo pozitivno energijo, z njimi poklepetajo o dobrih in nekoliko manj dobrih izkušnjah ter kako se z njimi spopadati. Gosti, ki so delili svoje znanje in izkušnje, so bili: Anja Remic, Agilcon, Barbara Strašek Mirnik, KLS Ljubno, Boštjan Gorjup, BSH Hišni aparati, Emil Šterbenk, ekolog, igralec in politik, Filip Plešnik, študent Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, Jure Miklavčič, študent strojništva, štipendist v podjetju BSH Hišni aparati, Katja Popovič in Gal Potrč Pajk iz podjetja Gorenje Orodjarna, Laura Klančnik, Do it Agile s.p., Uroš Kuzman, matematik in stand-up komik.

"Dogodek je bil vsekakor edinstveno zaznamovan. Takšna realizacija je poglavitnega pomena za mlade, ko govorimo o nadaljnjih usmeritvah ter prihodnosti," je vtise po dogodku povzel dijak Bruno Šonc. Podobnega mnenja je tudi dijakinja Zala Kač: "Gostje so nam svetovali, da se pri izbiri študija ne oziramo samo na to, kar je potrebno na trgu, ampak pomislimo tudi nase, se spomnimo kaj imamo radi. V stvari, ki jo imaš res rad in se boš zanjo res potrudil, lahko uspeš v vsakem primeru. Zdi se mi dobro, da smo imeli dijaki možnost spoznati ljudi s katerimi smo se pogovarjali, saj smo se lahko od njih marsikaj naučili."

Na dogodku so si lahko prisotni dijaki in gostje v živo ogledali tudi laserski gravirnik, ki sta ga izdelala mlada dijaka Marko Hrovat in Gašper Polak Rožič. Predstavila sta njun projekt in celoten proces izdelave gravirnika z H-bot kinematiko ter tudi že podala predloge za izboljšave izdelka.

Namen dogodka je bila predstavitev poklicev prihodnosti in priložnosti, ki se odpirajo, okrepiti privlačnost tehničnih poklicev in zaposlovalcev ter prikazati, kako se bo razvijalo zaposlovanje v prihodnosti. Več o projektu Inženirke in inženirji bomo!: www.inzenirji-bomo.si

Dodatne informacije: komunikacije@mediade.si, Matjaž Kljajić, 041 213 451 | mediji@scv.si, Peter Vrčkovnik, 031 693 600.

Foto: Peter Vrčkovnik