O-STA

Državno tekmovanje iz znanja naravoslovja se je uspešno zaključilo

Najboljših šest srednješolskih naravoslovcev z državnega tekmovanja bo potovalo na evropsko naravoslovno olimpijado EUSO, ki bo potekala maja na Češkem

Ljubljana, 6. februar 2020 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je razglasila zmagovalce 8. državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki je namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Za zlata in srebrna priznanja se je na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 91 dijakov in dijakinj iz cele Slovenije. Mesto na državnem tekmovanju so si prislužili na šolskih izbirnih tekmovanjih, ki so potekala v novembru 2019, udeležilo pa se jih je 447 srednješolcev iz 31 srednjih šol. Največ znanja na vseh treh področjih naravoslovja je prikazal Ivan Butkevich z Gimnazije Bežigrad in tako osvojil prvo mesto. ZOTKS je skupno podelila 13 zlatih, 21 srebrnih in 142 bronastih priznanj.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v izbor za ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na 18. evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO). Ta bo potekala od 10. do 16. maja 2020 na Češkem. Iz vsake države Evropske unije lahko tekmujeta po dve ekipi, sestavljeni iz treh dijakov in dijakinj. Ekipe tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja - biologije, kemije in fizike.

Tekmovanje EUSO je bilo prvič organizirano leta 2003, Slovenija pa se je na posebno povabilo tekmovanju pridružila leta 2007. Od leta 2012 sodelujoče slovenske ekipe sestavljajo najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki vsako leto poteka pod okriljem ZOTKS. Ekipe do rešitev znanstvenih problemov pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti, ki se izvajajo v laboratorijih, zato morajo biti tekmovalci spretni pri laboratorijskem delu, pomembno pa je tudi sodelovanje v ekipi. Slovenija bo s svojimi tekmovalci letos na olimpijadi sodelovala že štirinajstič. Do sedaj so slovenske ekipe na evropski naravoslovni olimpijadi osvojile 14 bronastih, deset srebrnih in dve zlati odličji.

Na 18. naravoslovno olimpijado The European Union Science Olympiad (EUSO) so se uvrstili:


Ivan Butkevich Gimnazija Bežigrad

Domen Lisjak Gimnazija Bežigrad

Jernej Oblak Gimnazija Škofja Loka

Jan Dlouhy Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Matija Likar II. gimnazija Maribor

Martin Kerin Gimnazija Bežigrad

Odlično znanje naravoslovja so pokazali tudi dijaki prvih letnikov srednjih šol. Prva tri mesta so zasedli:


Žan Ambrožič Gimnazija Kranj

Tian Strmšek II. gimnazija Maribor

Jurij Šurman II. gimnazija Maribor

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75

Odjava
ZOTKS
Zaloška cesta 65
1000 Ljubljana
Slovenija