O-STA

Podeljena Savinova odličja za leto 2019

Občina Žalec ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto podeljuje Savinova odličja za ugledne dosežke na različnih področjih kulturne ustvarjalnosti.

Komisija za podelitev Savinovih odličij se je odločila, da letos podeli pet Savinovih odličij, in sicer dve priznanji in tri Savinove plakete.

Na osrednji občinski proslavi, ki je bila v polni dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec v četrtek, 6. februarja 2020, so Savinova odličja za leto 2019 prejeli:

1. SAVINOVO PRIZNANJE

- skupina Veseli Pruhovčani za ohranjanje etnološke kulturne dediščine in ustvarjanje ter bogatenje kulturnega utripa v lokalnem okolju;

- skupina krajanov v sestavi: Cvetko Golavšek, Ivo Gjuras, Vlado Šuper, Jože Krulec ml., Janko Grobelnik, Roman Siter, Marjan Mohorič, Milan Ježovnik, Boštjan Mernik in Janko Cigala za obnovo obzidja okoli cerkve sv. Ožbolta na Pernovem.

2. SAVINOVO PLAKETO

- Kulturno društvo Svoboda Liboje ob 90-letnici za pomembne dosežke na kulturnem področju in ustvarjanje bogatega kulturnega dogajanja v lokalnem okolju;

- Nataliia Ermakova za uspešno pedagoško delo in vodenje harmonikarskega orkestra ter vrhunski dosežek, s katerim je doprinesla k razvoju in uveljavitvi kulture v Občini Žalec in v širšem mednarodnem prostoru;

- Neli Šuler za uspešno pedagoško delo na področju likovne ustvarjalnosti in dolgoletno strokovno vodenje bienala otroške grafike ter pomemben prispevek k razvoju kulture v Občini Žalec in njeni prepoznavnosti v širšem prostoru.

Savinova odličja je podelil župan Janko Kos, slavnostni govornik je bil direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec mag. Boštjan Štrajhar.

Umetniški program je obogatil igralec, skladatelj in šansonjer Jure Ivanušič z glasbeno-gledališko predstavo Kabaret. Program, v katerem je sodelovala tudi instrumentalna zasedba Artistik, je povezovala Nastija Močnik, vodja programa kultura v Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec. Sceno je oblikovala Breda Bračko.

Na fotografiji župan Janko Kos s prejemniki Savinovi odličij in slavnostnim govornikom mag. Boštjanom Štrajharjem.

Avtor fotografije Tone Tavčer

Več fotografij na www.zkst-zalec.si