O-STA

Tekmovanje Z računalniki skozi okna praznuje 20 let

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami, ki obiskujejo šole s prilagojenim programom. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. Svoje znanje učenci izkažejo na dveh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS in v sodelovanju z OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij.

Prvo, že 13. državno računalniško tekmovanje z naslovom Z miško v svet je namenjeno učencem v posebnem programu. Drugo tekmovanje z naslovom Z računalniki skozi okna, pa je namenjeno učencem programa nižjega izobrazbenega standarda in bo letos praznovalo obletnico, saj ga prirejamo že 20 let.

Letos bo v četrtek, 13. februarja 2020, v Škofji Loki še posebej slovesno, saj tekmovanje Z računalniki skozi okna praznuje 20. obletnico. To nam ne bi uspevalo brez sodelovanja škofjeloške osnovne šole Jela Janežiča in podpore občin Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane. Na slavnostni prireditvi bomo poleg podelitve priznanj najboljšim tekmovalcem, vsem sodelujočim občinam podelili srebrna priznanja ZOTKS, saj s svojim sodelovanjem pri obeh tekmovanjih nadpovprečno prispevajo k razvoju tehnične kulture v Sloveniji. Podelili bomo tudi posebna priznanja osnovnim šolam, katerih učenci na tekmovanju sodelujejo že 20 let ter tistim mentorjem, ki že 20 let prostovoljno pripravljajo učence na tekmovanje.

Na zaključni prireditvi bo otroke s svojim obiskom počastila izvrstna Neca Falk, ki bo s predstavo Maček Muri in Muca Maca vdihnila življenje vsem opevanim mačkam.
 
Program:

9:00 - 10:00 Prihod tekmovalcev
10:00 - 11:00 Tekmovanje (šolska telovadnica OŠ Jela Janežiča)
11:00 - 12:00 Aktivnosti za otroke in mentorje (ogledi in šport)
12:00 - 12:45 Kosilo
13:00 - Slavnostna prireditev s podelitvijo priznanj in nastopom Nece Falk - Sokolski dom
                            v Škofji Loki

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.
 
Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75