O-STA

Razstava priznanih znanstvenic ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti

Na FE UL je med zaposlenimi pedagogi, raziskovalci, asistenti in znanstvenimi sodelavci približno 20 % žensk. (na fotografiji jih je nekaj manj kot polovica)

Znanost je tista, ki poganja svet in ustvarja boljši jutri. Področje znanosti pripada vsem - pomembno vlogo imajo namreč tako moški kot ženske, čeprav so slednje zastopane v veliko manjši meri. Pogosto pa so uspehi in dosežki ženskih znanstvenic spregledani. Eden od trajnostnih razvojnih ciljev, začrtanih s strani Združenih narodov, je tudi enakost spolov. Z namenom ozaveščanja o pomembnosti enakopravne vključenosti žensk na področju znanosti so tako za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti razglasili 11. februar. Na pobudo dr. Emilije Stojmenove Duh, prodorne raziskovalke in docentke na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, bodo na ljubljanski elektrotehniški fakulteti že drugo leto zapored obeležili mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Lani so na ta dan na fakulteti predvajali film Skriti faktorji (Hidden Figures), ki govori o znanstvenicah, ki so v Nasi računale trajektorije za izstrelitev raket in tako pomembno prispevale k poletu prvega Američana v vesolje. Letos pa so pripravili posebno razstavo, na kateri so predstavljene slovenske in tuje znanstvenice, ki so imele in še imajo pomembno vlogo v znanosti.

Od raketne znanstvenice do prve doktorice znanosti na Fakulteti za elektrotehniko UL
Med predstavljenimi znanstvenicami so Hedy Lamarr, katere izum je med drugo svetovno vojno sicer naletel na gluha ušesa, vendar pa je mnogo kasneje postal pomemben temelj sodobne brezžične tehnologije, Annie Easley, pionirka pri uporabi prvih računalnikov in ena redkih Afroameričank na svojem področju, Stanislava Šurležanoska, prva doktorica znanosti na ljubljanski elektrotehniški fakulteti, Marinka Žitnik, ki se v svojem laboratoriju na Harvardu in Inštitutu Blavatnik osredotoča predvsem na uporabo strojnega učenja v znanosti in medicini ...

Namen razstave je predstaviti znanstvenice s področja tehnike ter izpostaviti njihove uspehe in dosežke, ki bodo služili kot navdih vsem mladim dekletom, ki jih zanima znanost. "Vesela sem, da smo se z ekipo odločili za postavitev razstave, čeprav smo imeli za izvedbo res malo časa. Vse skupaj se je pred nekaj dnevi začelo z idejo, ki pa je naletela na res pozitiven odziv tako sodelavcev kot tudi vodstva fakultete, ki so pobudo nemudoma podprli, za kar sem res vesela in hvaležna. Že s tem, da smo med pripravami ugotovili, katera je bila prva ženska, ki je na FE pridobila doktorat s področja elektrotehnike, ter katero področje je raziskovala, je razstava dosegla svoj namen. Verjamem pa, da bodo predstavljene znanstvenice tudi navdih mnogim mladim, ki se spogledujejo s kariero v znanosti," je o pripravah na razstavo povedala njena pobudnica doc. dr. Emilija Stojmenova Duh, ki se že vrsto let udejstvuje na področju promocije znanosti in si prizadeva, da bi se vse več deklet odločilo za tehnične študije in se kasneje tudi uveljavilo v tehničnih poklicih.

Tajnik Fakultete za elektrotehniko UL, mag. Tea Urankar, je dodala, da so na fakulteti izredno ponosni, da v okviru njihove organizacije delujejo znanstvenice, ki žanjejo domače in mednarodne uspehe ter ne glede na izzive, ki jih prinaša usklajevanje zasebnega in družinskega življenja ter kariere, te izzive v fakultetnem okolju uspešno premagujejo. "Na fakulteti zagotavljamo spodbudno inovacijsko-razvojno delovno okolje, trudimo se zagotoviti zastopanost obeh spolov v organih upravljanja fakultete, preko različnih dogodkov in promocijskih aktivnosti si tudi prizadevamo, da stigma, da je poklic inženirja moški poklic, izginja."

Za študij elektrotehnike se odloča vedno več deklet

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je med zaposlenimi pedagogi, raziskovalci, asistenti in znanstvenimi sodelavci približno 20 % žensk. Obenem pa se povečuje tudi število deklet, ki se odločajo za študij elektrotehnike. "Na Fakulteti za elektrotehniko si prizadevamo ustvariti vključujoče okolje, v katerem je upoštevano načelo enakosti spolov. Prav zato smo veseli vsake tovrstne pobude, kot je letošnja razstava priznanih znanstvenic ali pa lanska projekcija filma, ki jo z veseljem podpremo. Želimo si, da bi se več mladih deklet odločilo za delo v znanosti, še posebej na področju tehnike in naravoslovja. V znanosti je pomembna želja po odkrivanju, raziskovanju in iskanju novih rešitev, ki pa je pri posamezniku prisotna ne glede na spol," je ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti povedal dekan Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregor Dolinar.