O-STA

20. obletnica tekmovanja Z računalniki skozi okna

Brez podpore OŠ Jela Janežiča iz Škofje Loke in okoliških občin ne bi bili tako uspešni

Ljubljana, 18. februar 2020 - V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sta se na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki uspešno zaključili računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, z enim od tekmovanj pa ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo.

20 let tekmovanja Z računalniki skozi okna

Letos je tekmovanje Z računalniki skozi okna, namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda, praznovalo svojo 20. obletnico. Z lansko uvedbo novih vsebin, se je spremenil način tekmovanja, saj udeleženci sedaj tekmujejo v paru. Tekmovanje se je pričelo, ko so tekmovalci v roke vzeli svoj pametni telefon ali tablico. Vsa vprašanja in podatki so se namreč skrivali na različnih lokacijah oziroma postajah pod QR-kodo. V drugem delu so otroci zbrane podatke s posameznih postaj uporabili za izdelavo dokumentov, kar pa je potekalo za računalniki. Na tekmovanju je sodelovalo 22 tekmovalcev iz 11 šol. Največ spretnosti je pokazal par s šole gostiteljice, Aleksej Rihtaršič in Andrej Vrhnjak.

Rezultati:

1. mesto

Aleksej Rihtaršič in Andrej Vrhnjak

OŠ Jela Janežiča Škofja loka

2. mesto

Marjeta Mlinar in Anea Bytyci

OŠ Miroslava Vilharja Postojna

3. mesto

Nik Senekovič Pečovnik in Miha Oprešnik

OŠ Glazija Celje

Z miško v svet

Na drugem tekmovanju, 13. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se v dveh kategorijah pomerili učenci posebnega programa. Sodelovalo je 18 otrok iz 13 šol. Najbolje sta se odrezala Tina Okoren iz OŠ Jela Janežiča v kategoriji urejanja fotografij in uporabi urejevalnika Word ter Jakob Šircelj iz Centra Janeza Levca Ljubljana v kategoriji PowerPoint.

Rezultati:

1. mesto

Tina Okoren

OŠ Jela Janežiča Škofja Loka

2. mesto

Nik Fabbro

OŠ Kozara Nova Gorica

3. mesto

Klavdij Zorko

OŠ Glazija Celje


1. mesto

Jakob Šircelj

Center Janeza Levca, Dečkova, Ljubljana

2. mesto

Žiga Šmid

OŠ Jela Janežiča Škofja Loka

3. mesto

Tinkara Urh

OŠ Antona Janše Radovljica

Brez sodelovanja in prostovoljstva ne gre

Vsa ta leta nam izvedba obeh tekmovanj ne bi uspevala brez sodelovanja škofjeloške osnovne šole Jela Janežiča ter podpore občin Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane. Tako smo na slavnostni prireditvi poleg podelitve priznanj najboljšim tekmovalcem, ravnateljici OŠ Jela Janežiča mag. Marjeti Šmid in idejni vodji tekmovanja mag. Andreji Gorše podelili zlati priznanji ZOTKS. Vsem sodelujočim občinam pa smo podelili srebrna priznanja ZOTKS, saj s svojim sodelovanjem pri obeh tekmovanjih nadpovprečno prispevajo k razvoju tehnične kulture v Sloveniji. Podelili smo tudi posebna priznanja osnovnim šolam, katerih učenci na tekmovanju sodelujejo že 15 let ali več ter tistim mentorjem, ki so ali še vedno prostovoljno pripravljajo učence na tekmovanje.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75