O-STA

5 nasvetov za dolgo življenjsko dobo vrat

5 nasvetov za dolgo življenjsko dobo vrat

Vrata so del objekta, ki nam služijo dolgo časa. S pravilno nego lahko poskrbite, da bodo na izgled in po funkcionalnosti enaka več let. Nega se vzdržuje glede na vrsto materiala vrat, lesena na primer potrebujejo več nege. Z upoštevanjem naslednjih nasvetov lahko življenjsko dobo vrat podaljšate še za kar nekaj let.

1. Poskrbite za redno nego

Vsaka stvar potrebuje nego in povsem enako je tudi z vrati. Oziroma ta potrebujejo še več nege, saj so od vseh delov hiše najbolj izpostavljena prahu, vlagi, mrazu in ostalim zunanjim dejavnikom. S čiščenjem z vrat odstranite madeže in vrata osvežite. Se pa čiščenje in nega vrat razlikuje glede na material vrat. Aluminijasta in PVC vrata so bolj vzdržljiva, zato potrebujejo manj vzdrževanja in bo zadostovalo, da jih dvakrat letno obrišete s toplo vodo in blagim detergentom. Za lesena lahko uporabite tudi sredstva za nego lesenih površin. Notranja vrata čistite bolj pogosto, lahko tudi vsak teden, za kar zadostuje le mokra krpa.

2. Redno barvanje lesenih vrat

Površine lesenih vrat so za boljšo vzdržljivost obdelane s premazi, vendar ti s časom zbledijo in jih je potrebno obnoviti, da bodo še naprej varovala vrata. Povsem bo zadostovala zaščita z novim slojem premaza, s katerim lahko za vrata poskrbite sami. Če niste vešči ali najbolj spretni takega opravila, naj vam na pomoč priskočijo strokovnjaki.

3. Preprečite poškodbe vrat

Vrata so najbolj izpostavljena poškodbam, ki niso le mehanske, ampak jih lahko poškodujejo tudi svetlobni žarki in vremenske razmere. Najprej poskrbite, da do njih sploh ne bi prišlo. Vsakršne poškodbe vrat boste težko popravili sami. Na pomoč naj vam priskoči strokovnjak, da bo poškodba sanirana strokovno.

4. Redno pregledovanje vrat

V povezavi z vsemi zgornjimi točkami je pomembno, da vrata redno pregledate. Vsaj enkrat letno je priporočljiv pregled vseh delov vrat, kot so okvirji in tesnila, ter njihovega pravilnega delovanja. Pri pregledu lahko opazite tudi morebitne poškodbe, ki bi jih morda spregledali. Prej kot jih boste opazili, prej lahko vrata lahko popravili, da bodo pustila čim manj posledic.

5. Kupite kakovostna vrata

Vsi zgoraj našteti nasveti z vzdrževanjem pa vam ne bodo bistveno koristili, če vrata ne bodo kakovostna. Že pri nakupu namenite dovolj časa izbiri proizvajalca, ki bo poskrbel tudi za bolj zahtevno vzdrževanje, ki ga sami ne morete opraviti. Strokovnost bo podaljšala življenjsko dobo vrat.