O-STA

Termovizijska kamera za brezkontaktno merjenje telesne temperature

Laboratorij za metrologijo in kakovost, ki deluje na Fakulteti za elektrotehniko UL v okviru Katedre za merjenja in robotiko (UL FE, Katedra za merjenja in robotiko, Laboratorij za metrologijo in kakovost), se med drugim ukvarja tudi z umerjanjem termovizijskih kamer, pri čemer sodi v sam svetovni vrh. Gre za posebne kamere, s katerimi lahko brezkontaktno izmerimo telesno temperaturo, povpraševanje po njih pa je v trenutnih razmerah v velikem porastu.

Po besedah izr. prof. dr. Igorja Pušnika vodje kakovosti v Laboratoriju za metrologijo in kakovost Fakultete za elektrotehniko UL so termovizijske kamere uporabne v vseh razmerah, če se jih uporablja v skladu z navodili tistih, ki tehnologijo in problematiko merjenja poznajo. Strokovnjaki iz omenjenega laboratorija tako termovizijske kamere ne samo umerjajo, ampak tudi svetujejo, kako se jih optimalno uporablja, da dosežejo svoj namen. Smiselno je, da se jih za nasvet prosi, še preden se kamera kupi, saj je od namena uporabe odvisna tudi zahtevana kakovost kamere in posledično tudi cena.

Sodelovanje tudi z novomeškim Revozom in UKC Ljubljana

Pred kratkim so strokovnjaki iz Laboratorija za metrologijo in kakovost zelo dober sistem za merjenje temperature zaposlenih s termovizijsko kamero implementirali v novomeškem Revozu, kjer so ga že brez težav uporabili za približno 500 ljudi v dobre pol ure. "V Revozu so navdušeni tako nad sistemom kot protokolom za merjenje, ki je bil sestavljen na osnovi realnih razmer. Takoj ko bo mogoče, bodo na osnovi naših priporočil kupili ustrezne kamere, za katere bomo razvili ustrezno podporo in jih implementirali pri vhodih v tovarno," je še povedal izr. prof. dr. Igor Pušnik.

Še v tem tednu pa bo sistem, ki so ga razvili v laboratoriju na fakulteti, stal tudi pri vhodu v Pediatrično kliniko v Ljubljani, sestavili in za merjenje usposobili pa bodo tudi eno njihovo kamero, ki bo najverjetneje pokrivala vhod v UKC.

Termovizijska kamera tudi v avli fakultete

Termovizijsko kamero so postavili tudi v avli fakultete in je bila, ko je študijski in delovni proces še normalno tekel, na voljo vsem zaposlenim in študentom, če so želeli izmeriti svojo telesno temperaturo. Hkrati pa so jih osveščali o problematiki merjenj s termovizijskimi kamerami in o koronavirusu ter podali informacije, kam naj se obrnejo v primeru simptomov.

S postavitvijo kamere so želeli med drugim pokazati tudi, kaj vse je elektrotehnika, kako široko področje pokriva in kje vse je prisotna, hkrati pa predstaviti širino in praktično uporabnost dela Laboratorija za metrologijo in kakovost.