O-STA

Nasveti za lajšanje revmatičnih težav

Revma je pogosta kronična bolezen, ki prizadene tako starejše kot mlajšo populacijo. Gre za bolezensko stanje, ki vpliva na kosti, mišice, sklepe, vezi in kite, lahko pa celo notranje organe. Obstaja več različnih oblik, vzrok pa je običajno težje najti. Z nekaj nasveti lahko zmanjšate posledice.

Simptomi revme

Čeprav so vzroki revme običajno težje določljivi, je jasno, da nanjo vpliva družinska anamneza. Revmatizem se pogosteje pojavi pri tistih, čigar družinski člani so preboleli osteoartrozo, luskavico, putiko ali vnetno revmatično bolezen.

Revmo boste prepoznali kot oteklino, rdečico ali bolečino v sklepih, ki je lahko ponavljajoča ali pa je brez vzroka prisotna ves čas. Pogoste so tudi bolečine v mišicah. Poleg jasnih znakov revme se lahko pojavi tudi slabo počutje, utrujenost in povišana temperatura. Pri nekaterih se pojavi tudi izpadanje las, kožni izpuščaji ali razjede na sluznici.

Kako si lahko pomagate?

Obstaja več kot 100 različnih vrst revmatičnih obolenj, zato ni enotnega načina zdravljenja. Prav tako je odvisno od intenzivnosti bolečine. Najpogosteje zdravnik prepiše protibolečinska zdravila, ki omilijo bolečino. Pri težavah s sklepi pa zdravljenje, s katerim zavarujemo sklepe pred uničenjem. Pri nekaterih se revma po določenem času izboljša, pri drugih pa lahko traja celo življenje.

Z nekaj nasveti lahko omilite bolečino in si pomagate tudi sami. Zmanjšanje telesne teže bo razbremenilo sklepe. Priporočljiva je tudi redna vadba, vendar naj bo ta v skladu z zdravnikovimi nasveti. Ta lahko predpiše vaje, ki ne bodo škodile bolniku. Zdravniki pogosto priporočajo plavanje ali vadbo v vodi, ki sprosti mišice in ne obremenjuje sklepov. Na revmatična obolenja, predvsem na artritis, vpliva tudi prehrana. Priporočljiva hranila so ribje olje in omega 3 maščobne kisline, ki jih največ najdete v lanenem semenu in ribah. Na zmanjšanje verjetnosti, da bi zboleli za artritisom, vplivajo še omega 9 maščobne kisline, ki jih je največ v olivnem olju, ter vitamina D in E, zato poskrbite, da jih boste v telo vnesli v zadostni količini.

Za revmatičnimi obolenji so pogosto duševne težave. Zato je predvsem pomembno, da se sprostite. Udeležite se joge, si privoščite sproščujočo kopel, uporabljajte aromatična olja in poskrbite za dober spanec, ki bo pozitivno vplival na zdravjenje revme.

W3B Zaupno | 1