O-STA

Ob mednarodnem dnevu mladih prostovoljcem smo ponosni na naše študentke in študente

15. april je mednarodni dan mladih prostovoljcev in če kdaj, potem ravno v trenutnih razmerah še kako cenimo njihovo delo. Da so mladi pripravljeni pomagati, dokazujejo tudi naši študenti, ki že od prvega dne epidemije aktivno pomagajo pri njeni zajezitvi, nudijo koristne zdravstvene informacije, pomagajo v bolnišnicah in še bi lahko naštevali.

Urad vlade za komuniciranje je v sodelovaju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil enotni klicni center, ki prebivalcem omogoča dostop do zanesljivih informacij o epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji. V klicnem centru neutrudno delajo študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Študenti Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani so se v velikem številu odzvali na poziv UKC Ljubljana za pomoč pri izvajanju zdravstvene nege pacientov. Prav tako so bili pripravljeni skupaj s študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani priskočiti na pomoč Rdečemu križu Slovenije pri izvajanju nalog in aktivnosti v Enoti za oskrbo bolnikov RKS v Mobilnem stacionariju, če bi se pojavila potreba po tem.

Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani so v okviru psihosocialne svetovalnice študentke in študenti na voljo za pomoč ne le študentom, ampak v teh dneh tudi zaposlenim na Univerzi v Ljubljani. Študenti psihologije s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prav tako nudijo psihološko podporo ljudem v okviru projekta Psihosocialna podpora ob koronavirusu.

Na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani (Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil) so se študenti hitro odzvali na trenutno krizno situacijo. Pripravili so navodila za šivanje bombažnih mask za večkratno uporabo in se tudi sami lotili šivanja. Maske darujejo tistim institucijam, ki jih najbolj potrebujejo.

Študentke in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani se množično odzivajo tudi na javni poziv TAM-TAM Inštituta, ki je v okviru projekta Plaktivat povabil k oblikovanju mestnega plakata na temo "koronavirus". Namen akcije je v posamezniku aktivirati odgovornost, solidarnost in človečnost v boju proti epidemiji.

To je le nekaj skupinskih primerov dobrodelnosti naših študentov, mnogi namreč pomagajo kot posamezniki. Vsem našim študentkam in študentom, vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki na tak ali drugačen način pomagajo v teh dneh, se iskreno zahvaljujemo. Ponosni smo na naše študentke in študente.